Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Provkörning av Subaru Legacy 2,5 GTProvkörning av Subaru Legacy 2,5 GTProvkörning av Subaru Legacy 2,5 GT
Provkörning av Subaru Legacy 2,5 GT

Provkörning av Subaru Legacy 2,5 GT

Om man hunnit till medelådern kanske det känns lite magstarkt att hasa omkring i en Subaru Impreza WRX. Men med motorn planterad i en Legacy är det en annan femma.

Första intrycket #3

Subaru Legacy i femte generation förses med turboladdad boxer från lillebror Impreza WRX. Ingen dräpare men ett trevligt alternativ för den som inte har rallyambitioner.

Nya Subaru Legacy är en succé för det japanska bilmärket. Den har rusat i försäljningstatistiken och ägarna är helnöjda. Nu kommer GT för de som vill ha ännu lite roligare.

Subarus framgångar i Sverige fortsätter. 2004 visste en femtedel av en tillfrågad grupp inte ens att Subaru var en bil. I dag pekar en hel del på att de när året är slut kan vara näst största japanska bilmärke i Sverige. Så bra är orderstocken på nya Legacy.

 Subaru Legacy var helt outstanding i vårt stora vintertest tidigare i år (nummer 4). Konkurrenter som Land Rover, Porsche 911 Turbo och BMW X1 fick se sig besegrade.

 Då handlade det om en dieselmotor på 150 hästkrafter för Legacy. Nu kommer den som GT med 265 hästkrafter och ett helt annat temperament.

 Motorn är direkt hämtad från lillebror Impreza WRX och boxermotorn ger Legacy raska prestanda. 0-100 km/h tar 6,3 sekunder och toppfarten är 245 km/h. Om man istället väljer sedanmodellen går det något snabbare upp till 100 km/h, men inte mycket. Sedanversionen är bara en tiondels sekund snabbare än kombin.

 Legacy GT går, i Sverige, bara att få med automatlåda vilket passar bilens karaktär bra. Även om Subaru faktiskt tävlar med en (mycket) speciell version av Legacy GT i japanska sportvagnsmästerskapet så är detta långt ifrån någon sportbil. Däremot är den en kompetent Grand Tourer som utan att knota tar sin ägare och dennes passagerare dit de vill.

 Tack vare fyrhjulsdriften, som i just GT driver 45/55 till bakhjulens favör, kan vägarna också vara tämligen usla innan bilen får ge upp. På en grus- eller snöbelagd väg är detta en av de allra roligaste fyrhjulsdrivna bilarna att ratta. Vägegenskaperna är helt enkelt lysnade vilket den platta boxermotorn har stor del i tack vare låg tyngdpunkt.

 Viss sportighet finnes via SI-drive, ett system som förändrar motorns karaktär i tre steg. Det handlar om snabbare gasrespons samtidigt som växellådan håller kvar växeln längre innan det är dags för uppväxling. Systemet är hämtat från Subaru Impreza WRX STI, alltså den ännu mer hästkraftstinna Imprezamodellen med 300 hästkrafter.

 Subaru ser gärna sig själva som ett premiummärke. De är väl i alla fall en bit på väg med introduktionen av femte generationen Legacy. Mycket av ineriören är lånat av halvmiljonersbilen Tribeca.

 GT kommer i stort sett fullsmetad med utrustning och bland de attribut som finns med vare sig du vill eller ej finns kraftfull ljudanläggning, navigation och backkamera. Skinnklädda och elstyrda stolar och elektriskt manövrerat soltak ingår också.

 Subaru Legacy är en stor kombi med lastkapacitet i paritet med folkhemsfraktaren Volvo V70. Redan från start är GT billigare än V70 T6 AWD och med jämförbar utrustningsnivå handlar det om cirka 100 000 kronor mer för Volvo.

 En bra buffert att ha med tanke på att Subaru Legacy GT lär få en ganska saftig bränslenota. Den uppgivna förbrukningen på 1,06 liter milen ska du ta med en nypa salt, i alla fall om du avser att utnyttja motorns 265 hästkrafter.

 Om inte, titta efter 2,0D i stället.

Subaru Legacy 2,5 GT

Pris

389 900 kronor.

Motor

Bensin. 4-cyl boxer, längsmonterad, 2 överliggande kamaxlar per cylinderrad, 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 8,4:1. Borrning/slag 99,5/79,0 mm, cylindervolym 2 457 cm3. Max effekt 265 hk (195 kW) vid 5 600 r/min, max vridmoment 350 Nm mellan 2 400 och 5 200 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, ­fyrhjulsdrift. 5-växlad automat.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.

Styrning

Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel 11,0 meter.

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 7 tum, däck 225/45 R 18.

Mått/vikt(cm/kg)

Axelavstånd 275, längd 478, bredd 178, höjd 154, spårvidd f/b 153/154. Tjänstevikt ca 1 670, maxlast ca 410, max släpvikt 1 420. Tank 64 liter. Bagage­volym (VDA-liter) 526–1 677 liter.

Fartresurser*

Toppfart 245 km/h. Acceleration 0-100 km/h 6,3 s.

Bränsleförbrukning*

Stad 1,49, landsväg 0,81, blandad körning 1,06 l/mil. CO2 250 g/km.

Garantier

3 år nybil, 12 år rost, 3 år vagnskada, 3 år lack, 3 år elektronik,

3 år vägassistans.

Skatt

2 610 kronor.

* Enligt tillverkaren.