Provkörning av Subaru Legacy Outback H6-3
Basfakta
MOTOR
6-cylindrig längsmonterad boxermotor, två överliggande kamaxlar per cylinderrad, fyra ventiler per cylinder. Kompression 10,7:1. Borrning/slag 89,2/80,0 mm, volym 2 999 cm3. Max effekt 210 hk (154 kW) vid 6 000 r/min. Max vridmoment 282 Nm vid 4 400 r/min.
KRAFTÖVERFÖRING
Motorn fram, fyrhjulsdrift. 4-stegad automatlåda.
FJÄDRING/HJULSTÄLL
Individuell hjulupphängning, skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben (McPherson), bak multilänk. Automatisk nivåreglering.
STYRNING
Kuggstång, servo. Vändcirkel 11,2 m.
BROMSAR
Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.
HJUL/DÄCK
Aluminiumfälgar, bredd 6 tum. Däck 215/60 R16.
MÅTT/VIKT (cm/kg)
Axelavstånd 265, längd 472, bredd 175, höjd 158, spårvidd fram/bak 147/147. Tjänstevikt 1 685. Tanken rymmer 64 liter.
PRESTANDA
(fabriksuppg.)
Acceleration 0-100 km/h 8,5 s. Toppfart 210 km/h. Bränsleförbrukning (l/mil): stad 1,53, landsväg 0,78, blandad körning 1,05.
Höjdare med låg tyngdpunkt
Räcker boxersexa och generös standardutrustning till för att försvara Subarus goda rykte mot Audi och Volvos SUV-attacker?
Japanska Subaru hävdar att Legacy Outback, som kom 1997, var den första bilen i segmentet kombibilar med lite högre markfrigång och terrängegenskaper. SUW (Sport Utility Wagon, sport- och fritidskombi) vill Subaru kalla biltypen, för att skilja ut den från de klumpigare SUV-bilarna.
Konkurrensen i klassen har ökat sedan 1997. När nu bland andra Audi Allroad, BMW X5 och Volvo V70 XC lockar med kraftiga motorer, lyx och prestige så måste Subaru svara. Det gör de med Legacy Outback H6-3,0, en bil sprängfylld med utrustning och en nyutvecklad sexcylindrig boxermotor under huven. Namnet H6 ska utläsas Horizontal Six och betyder boxersexa på subaruiska.
Motorn är på tre liter och utvecklar 210 hästkrafter vid 6 000 varv per minut. Max vridmoment är 282 Nm vid 4 400 varv per minut. Variabelt insug ger god segdragningsförmåga.
Jämfört med den fyrcylindriga boxermotorn på 2,5 liter är H6-motorn ungefär 50 kg tyngre. Men den kräver bara två cm mer utrymme på längden tack vare kamkedja i stället för en bredare kamrem.
Bilen går mycket tyst och komfortabelt på vägen och fjädringen sväljer alla ojämnheter föredömligt. Det väl avstämda chassit och boxermotorns låga tyngdpunkt gör att det går att köra fort även när det svänger, trots ansenlig tjänstevikt - 1 685 kg. Vikten gör sig framförallt påmind i kurvorna men uppträdandet är neutralt med svag understyrning.
Subarus fyrhjulsdrift fördelar kraften 45/55 mellan framhjul och bakhjul. Det aktiva antisladdsystemet kallas VDC (Vehicle Dynamics Control) och levereras av tyska Bosch. Systemet fungerar i princip på samma sätt som de ESP-system som sitter i bland annat Audi och Volkswagen. Om bilen får sladd går VDC in och bromsar det eller de hjul som har tappat greppet. När det behövs stryps motorns effekt för att hjälpa till att häva sladden.
VDC är standard liksom starthjälpsystemet TCS (Traction Control System). Tillsammans med fyrhjulsdriften och en markfrigång på 19 cm gör tekniken att Outback enkelt tar sig fram i lera och sand. Outback H6-3,0 kommer till Sverige i februari nästa år och då endast i en fullutrustad, automatväxlad version. Priset är ännu inte fastställt men lär hamna kring våldsamma 380 000 kronor. Men då ingår läderklädsel, elmanövrerad förarstol, ljudanläggning med cd-spelare, klimatanläggning, dubbla takluckor, trädekorationer i paneler och ratt samt dubbla krockkuddar och sidokrockkuddar fram.
Sammanfattningsvis en mycket behaglig bil med gott om utrymmen både i fram- och baksäte. Subaru hamnar numera ständigt i topp vad gäller kvalitets- och ägarundersökningar och bilen verkar väl sammansatt.
Men i detaljarbete och kvalitetskänsla når man inte riktigt ända upp till de tyska prestigemärkena. Trots allt en svårslagen utmanare i klassen och ett fullgott alternativ till Audi Allroad och Volvo V70 XC.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se