Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tesla Model Y Performance ser vid första anblick ut som en vanlig Model Y. Det som skiljer är en extra kolfiberläpp på spoilern bak, snäppet lägre fjädring och större fälgar.Tesla Model Y Performance ser vid första anblick ut som en vanlig Model Y. Det som skiljer är en extra kolfiberläpp på spoilern bak, snäppet lägre fjädring och större fälgar.Tesla Model Y Performance ser vid första anblick ut som en vanlig Model Y. Det som skiljer är en extra kolfiberläpp på spoilern bak, snäppet lägre fjädring och större fälgar.
Tesla Model Y Performance ser vid första anblick ut som en vanlig Model Y. Det som skiljer är en extra kolfiberläpp på spoilern bak, snäppet lägre fjädring och större fälgar. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Provkörning av Tesla Model Y Performance

Premium Tesla Model Y har börjat tillverkas i Tyskland med ny teknik och nu kommer Performance-versionen till Sverige. Vi känner på hur den tysktillverkade Teslan med extra pulver känns.

En svart Model Y blinkar till när jag sveper nyckelkortet över B-stolpen. Är detta verkligen rätt bil, det ska ju vara värstingversionen Performance? Men det är korrekt bil och vad som särskiljer denna från vanliga Model Y är detaljer. På bagageluckan står endast Dual Motor, inte ett ord om vilken version. Den enda andra versionen som säljs i Sverige nu är nämligen också en Dual Motor men Long Range. En närmare granskning visar dock att Performance har en kolfiberläpp på spoilern bak, snäppet lägre fjädring och större fälgar. Det senare är nu 21-tummare i stället för 20. Mönstret är snarlikt Long Range-versionens och kallas här Überturbinfälg. Huruvida det har med tillverkningslandet att göra är oklart. I övrigt känns det som att kliva in i vilken Model Y som helst.