Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Provkörning av Tom Tranas Volvo PV 544

Volvos PV-modell var aldrig bättre eller snabbare än när rallystjärnan Tom Trana rattade den! Vi plockar ut Tranas egen replika för en skogstur på bredsladd.

Alla som var med på 1960-talet vet att Tom Trana var ett av Sveriges absoluta affischnamn när det handlade om fart. Under det framtidstroende decenniet bubblade det av rally och racing över hela landet. Jämte Trana fanns en mängd framgångsrika elitförare: Erik ”På Taket” Carlsson, Bengt Söderström, Ove ”Påven” Andersson, Harry ”Sputnik” Källström och Carl-Magnus Skoogh. För att nämna några.

Körställningen är sned, ratten är förskjuten åt mitten men detta glöms snabbt bort när sekunder ska köras i kapp! B18-motorn ljuder kraftfullt i kupén. Foto: Glenn Lindberg

Det som främst utmärkte värmlänningen Tom Trana var hans körstil. Trana åkte brett. Litet rattutslag, ut med baken och låta bilen rulla med raka hjul ut i böjarna var melodin. De åskådare som sett Tom Trana live i rallyskogarna intygar om en fartfantom på ställ.

Den bil som kom att förknippas intimt med Trana är Volvo PV 544 – särskilt 1964 då ekipaget vann Europamästerskapet. Volvo satsade stort på rally under början av 1960-talet men försvann medvetet från rallyrampljuset bara några år efter jättesegern på grund av några allvarliga incidenter med dödlig utgång. Inget som jag själv tänker på när jag sitter ordentligt fastspänd i skalstol med fyrpunktsbälte och pepitarutig pappstörtkruka på huvudet.

1964 vann Tom Trana rally-EM med originalet. Med replikan vann han Veterancupen 1987 och -88. Foto: Glenn Lindberg

Delvis snötäckta skogsvägar i Härryda-trakten öster om Göteborg är resvägen för dagen och verktyget är inget mindre än PV 544 rallybil, en replika av Tom Tranas segervagn från 1964. Bilen byggdes av Volvo Personvagnars tillbehör och reservdelsavdelning Volvo Original i mitten av 1980-talet. Orsaken var att klassiska ”Veterancupen” var i sitt bildande i samband med Svenska bilsportsförbundets 50-årsjubileum och Volvo ville hedra sitt nyanställda ex-rallyproffs – Tom Trana hade vid tiden börjat jobba hos Volvo igen – med en nybyggd ”fabriksbil”. Numera är klassikercupen väl etablerad, bland annat med tävlingar som kända Midnattssolsrallyt.

LÄS MER: Historien om Volvo PV och Duett

Åter till skogen och nutid. På utsidan är det inte mycket som röjer denna PV -65 från en vanlig vardagshobbybil – dekaltrim, taksökare och tre extra Bosch Rallye extraljus i fronten är allt. På insidan däremot är det rensat som sig bör. Säkerhetstänket för klassiska rallycupen krävde ordentlig burbåge, modern skalstol och flerpunktsbälte, i övrigt är det rallyarbetsmiljö à la 1964 som gäller.

Tom Tranas snitsiga autograf på motorhuvens sidor berättar om kändisskapet hos replikan. Foto: Glenn Lindberg

Tunn och stor bakelitratt, ommärkt ”liggande termometerhastighetsmätare” på grund av nerväxlad växellåda, nödströmbrytare, och givetvis Halda tidtagningsinstrument för kartläsaren. En rund varvtalsräknare sitter inknuffad vid vindrutestolpen. Baksätet finns faktiskt kvar eftersom det var vad regelboken krävde. Allt snackar rally ”det var en gång”.

Till vardags huserar denna PV 544 Rally 1964 replika hos Volvomuseet på Hisingen, men museiföremål tål ju att njutas av även ute i verkligheten! Foto: Glenn Lindberg

Givetvis lämnades inget åt slumpen när denna replika skulle byggas av entusiaster inom Volvo. Betänk att bilen bara var drygt 20 år gammal vid ombyggnaden, det vore som att dagens ingenjörer skulle bygga om en Volvo 850. Tiden går.

Under den bulliga huven med utanpåliggande huvlås finns en vässad B18 D-motor. Planad topp för ökad kompression, vassare sportkamaxel och förgasarnålar hos SU-förgasarna, omjusterad tändning, uppborrad 1,2 millimeter och hårdare tändstift är några trimingredienser. Oljekylare och hårdare koppling – så kallad lapplandskoppling – från terrängbilen Valpen för tuffare tag förlängde livet i rallyskogarna. Framvagnen är modifierad och bakvagnen har styvats upp, allt enligt rådande (och rymliga) reglemente.

PV-rallybilarna använde ofta det tåliga B18D-motorblocket. Med vässade dubbla SU-förgasare, öppna luftfilter och annat trim var effekten ”+110 hk”. Foto: Glenn Lindberg

Tomgångsvarvet är hårt, ljudkulissen ljudlig, ett snabbt snärt på gaspedalen och tallskogen fylls på med rullande och brappande B18-vrål. Ni vet hur det ljuder. Den långa växelspaken letar sig ner i M40-lådan, lägena är relativt lättfunna, kopplingsingreppet snällt men motorn kräver varv för att ekipaget inte ska gubbstoppa. Iväg.

OMP-rallystolar fastbultade i golvet ger en säker körposition. Nackdelen är att det blir svårt att komma i och ur. Ordentlig burbåge är 80-talskonstruktion. Foto: Glenn Lindberg

Sommardäck är inte optimalt, men på grussträckorna är greppet det rätta och PV:n skjuter fart. Rejält nerstegad växellåda är perfekt i skogen, andra och tredje drevet är arbetsväxlar, fyran en fartväxel på rakorna. Tackar för att körhandskarna i skinn plockades med, greppet om den tunna bakelitkransen behövs när det börjar gå undan. Armarna far fram och tillbaka som fågelvingar för att få till den rätta trandansen, även om jag fegar ur under stundom med tanke på att Volvomuseets vagnsansvarige Mattias står vid vägkanten och väntar som hjälpsupport. Man vill gärna inte sätta av en finvagn som denna.

Eftersom M40-växellådan drevats om för att passa högvarvig rallykörning har den liggande hastighetsmätaren märkts om. I övrigt är det mesta standard. Foto: Glenn Lindberg

Med mer sansat tempo kommer Hans ”Haren” Hedberg igång mer och mer, flytet infinner sig. Tom Trana-PV:n förmedlar en närhet och kontakt med vägen och sin omgivning på ett ofiltrerat sätt, farten kanske inte är i världsklass men nöjet desto högre. På landsvägen hem från skogen kör vi med nervevad sidoruta, för friskluften och motorsångens skull. Det milda utseendet på denna PV 544 rally gör att omgivningen inte riktigt förstår potentialen hos fordonet. Det är först när kakelplattorna i Tingstadstunneln under Göta älv på väg tillbaka till Hisingen ekande studsar tillbaka B18-soundet som bilister vrider på huvuden.

Reservhjulet ordentligt surrat på bagagerumsgolvet i stället för stående i bakskärmen. Rejäl domkraft och reparationssats behövdes när det skulle mekas. Foto: Glenn Lindberg

Minns plötsligt mitt högst egna möte med rallymästare Tom Trana, det skede senhösten 1985, antagligen samtidigt som idéerna om denna rally-PV sattes i verket. Som ungdomlig högstadiepraktikant på Volvos konstruktionsavdelning fick jag ansvar för att skissa på en inre vindavvisare för Volvo 740. Ett gäng prototyper i hårdpapp togs fram och överräcktes till Trana för provning.

Nej, det här inte nya Sällskapsresan-filmen utan fotograf Glenn som tar en sefie tillsammans med rally-Hedberg. Foto: Glenn Lindberg

Modellerna testades i provvagn och godkändes, kom senare i produktion. Aldrig att jag då kunde ana att jag 30 år senare skulle få ynnesten att verkligen följa i denna rallystjärnas hjulspår. Nästan som på riktigt.

Vår då unge reporter PeO Kjellström åkte med Trana i samma bil, läs Teknikens Värld 10/1987! Foto: Glenn Lindberg

Rallyföraren Tom Trana

Tom Trana föddes i Kristinehamn 1937. Tom och barndomsvännen/kartläsaren Gunnar Palm började tidigt utforska småvägarna runt Kristinehamn. Dagtid körde Tom buss där Gunnar var konduktör. 1957 debuterade Trana på bana i Kanonloppet i Karlskoga. 1958 vann han sensationellt Arvikanatta med en PV 444.

Tom körde alla former av biltävlingar och fick framgångar i alla grenar. 1959 tog han en andraplats i SM på bana efter Gunnar Andersson. Det var även nära att han hade vunnit Midnattsolsrallyt, Tom ledde tävlingen, men åkte av på slutsträckan.

Tom lämnade även Kristinehamn och flyttade till Stockholm, fick sponsring av Svenska BP med fri bensin och olja, började arbeta som bilmekaniker hos bilfirma Ernst Nilsson. Han bytte även klubb från Cristinehamns MK till AMCK. Trana och Palm körde en Volvo P1800 i Midnattsolsrallyt 1961. Modellen hade inte hunnit blivit klassad för tävling, men fick köras på dispens. För att spara vikt byttes originalstolarna ut mot något som kan liknas vid tältstolar, desamma som hos PV 444 exportversion.

Inför säsongen 1962 började Tom köra för brittiska BMC Mini, vann både SM i Tillförlitlighet och standardvagnar grupp två på bana med den lilla bilen. Tom körde även formel Junior för Cooper 1962.

Volvos Gunnar Andersson hade ögonen på den snabbe föraren och erbjöd honom en plats som fabriksförare. Tom vann många av de stora tävlingarna, blev europamästare 1964 i PV 544. 1966 körde han i eget stall med två Amazon efter att Volvo lagt ner tävlingsverksamheten. 1967 fick han ett erbjudande av Saab. Den första segern för Saab tog Tom i Norgelöpet 1967.

Trana fortsatte ytterligare några år hos Saab , men det blev inte några större segrar. 1978 körde han en norskbyggd Peugeot 504 diesel som rallybil, bland annat i Sverige.

1986 var Tom tillbaka på Volvo. ”Veterancupen” bildades i samband med Svenska bilsportförbundets 50-årsjubileum och denna replika byggdes av Volvo. Både 1987 och 1988 vann Tom cupen totalt tillsammans med Sylvia Österberg och den vita PV:n. Tom Trana avled 1991.

Volvo PV 544 rally replika (1964)

Ursprungligt pris (1965): Cirka 13 500 kr.

Uppskattat pris (2016): Cirka 300 000 kr.

Motor: Bensin. 4-cylindrig längsmonterad radmotor, enkel kamaxel, 2 ventiler per cylinder. Dubbla förgasare . Cylindervolym 1 779 cm3. Max effekt ca 110 hk vid 5 800 r/­min, max vridmoment ca 170 Nm vid 3 500 r/­min.

Kraftöverföring: Motorn fram, bakhjulsdrift. 4-växlad manuell. | Hjul: Fälg 5 tum, däck 185/70 R15.

Mått /vikt (cm/kg ): Axelavstånd 260, längd 445, bredd 159. Tjänstevikt 1 080, maxlast 370. Tank 35 liter.

Fartresurser: Acceleration 0–100 km/h ca 14,0 s. Toppfart ca 155 km/h.

Bränsleförbrukning: Blandad körning ca 1,5 l/mil.