Foto: Glenn Lindberg

Provkörning av Toyota 2000GT

Toyota 2000GT slog ner som en bomb när den presenterades i Tokyo 1965. En snygg, snabb och sensuell sportcoupé från en tillverkare som förvisso växte som ingen annan, men som aldrig varit i närheten av att producera något liknande. Tills nu – när man satte en ikon till världen. Vi kör en av de 351 tillverkade.

Toyota 2000GT har allt en klassisk sportbil ska ha. En fascinerande historia, en härligt mustig maskin som i detta fall innebär en rak sexa med dubbla överliggande kamaxlar samt slank och snygg kaross med tidlösa designattribut. Lång front, härliga fastback-linjer och kollar vi noggrant så märks de 

Zagato-inspirerade förhöjningarna i taket över förare och passagerare. Det råder inga tvivel om att den här bilen har inspirerats av de finaste inslagen som fanns på 1960-talet. Letar man runt i formen så återfinns en rad referenser, men det slutgiltiga resultatet gav en unik helhet som än idag, drygt 50 år efter introduktionen, fortsätter att flörta med mitt sportbilshjärta. Ditt också?

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill