Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Provkörning av Toyota Auris Hybrid
Provkörning av Toyota Auris Hybrid
Provkörning av Toyota Auris Hybrid
Provkörning av Toyota Auris Hybrid

Provkörning av Toyota Auris Hybrid

För alla som tycker att Toyota Prius ser för konstig ut och dessutom är för dyr kommer ett alternativ. Auris Hybrid. En till synes helt alldaglig bil men med high-tech under skalet.

Första Intrycket

En osedvanligt trist bil, tycker några. Kanske så, men Auris Hybrid har andra kvaliteter.
Den är sofistikerat högteknologisk, extemt lättkörd, går tyst och är lätt att leva med.
Kort sagt en finurlig bil. Framförallt i stadstrafik.

Trafiken står i det närmaste stilla i centrala Barcelona och yttertemperaturmätaren visar +28 grader. Sitter i en Toyota Auris Hybrid där innertemperaturen är inställd på behagliga 20 grader. Luftkonditioneringen jobbar på trots att bensinmotorn är avstängd, och det beror på att AC-kompressorn är elektriskt driven. Och så kan bilen stå länge, länge innan bensinmotorn automatiskt startas för att ladda batteriet.

De flesta bilar med vanlig start/stoppfunktion klarar inte mer än någon minut innan förbränningsmotorn går igång när luftkonditioneringen är på.

Samma sak i kyla. Auris har elektrisk kupéuppvärmning när bensinmotorn är avslagen, vilket gör att den kan stå länge tyst och stilla utan att ombordvarande fryser.

Detta är två anledningar till att Toyotas hybridsystem är överlägset andra utsläppssnåla system. En tredje fördel är att Auris kan köras på enbart elmotorn upp till två kilometer om man håller sig under 50 km/h.

Toyota Auris fick nyligen en lättare facelift med de vanliga attributen som nya strålkastare och stötfångare. Dessutom har man snäppt upp den tidigare extremt plastiga inredningen till det bättre. På Auris Hybrid har man dessutom sänkt markfrigången med fem millimeter, däcken är av senaste generationen lättrullande, fälgarna är nya liksom grillen. Man har också designat om stötfångarna något för lägre luftmotstånd. Cd-värdet är sänkt från 0,29 till 0,28 jämfört med de vanliga Auris-modellerna.

I Auris Hybrid har varvräknaren fått ge vika för ett annat instrument som visar hur mycket effekt som används från vilken motor och hur mycket ström som återgenereras vid motorbroms. Man får så att säga koll på effektflödet och var det är som mest energieffektivt. I mitten av hastighetsmätaren finns färddator med de vanliga funktionerna plus en graf över hur kraften genereras.

Drivlinan är hämtad från nya Prius utan några modifieringar. Det innebär 1,8-liters bensinmotor och 60 kilowatts elmotor som tillsammans ger 136 hästkrafter.

Systemet jobbar i det tysta och man märker aldrig när det skiftar mellan olika drivsätt. Det som märks och som kan irritera är vid accelerationer och körning i uppförsbackar då motorvarvet ökar markant och det blir surrigt, men så är det med steglösa CVT-växellådor. I övrigt går Auris Hybrid extremt tyst på den släta, spanska asfalten.

Någon körmaskin är den inte. Folk som söker inspirerande körning får leta upp en annan bil. Däremot är den mycket bra på att bara vara bil. Ett bra transportmedel för den som inte bryr sig så mycket om styrkänsla, snabb acceleration eller raffinerade vägegenskaper.

Vissa kan säkert kalla Auris Hybrid trist, beroende på vad man tycker är kul. Men kul kan också vara att köra snålt. Allt beror på vem man frågar.

Bränsledeklarationen är 0,38 liter milen oavsett om det är stadstrafik, landsväg eller blandad körning. En troligtvis orealistisk siffra men jag kom ner till 0,42 enligt färddatorn, i stadskörning, vilket inte är fy skam. Det är också vid stadstrafik hybridsystemet är som bäst och mest effektivt. Att köra landsväg innebär närmare halvlitern, då bensinmotorn alltid jobbar. Just där kan en modern diesel vara snålare.

Auris Hybrid kommer i tre utrustningsnivåer och Toyota Sverige räknar med att mellanmodellen ska bli bästsäljaren. Utrustningsnivån räcker mer än väl i denna, men tyvärr får man istället för 15-tumshjul större 17-tummare, och då stiger förbrukningen till 0,4. Puckat. Kanske man kan välja de mindre fälgarna som extratillbehör? Nej, det kan man inte eftersom bromsskivorna fram är större på de två finare modellerna med 17-tumsfälgar.

Auris Hybrid är den första hybridbilen i C-segmentet. Den är också den första bilmodell som finns med tre drivkällor. Bensin, diesel eller hybrid. Den sticker inte ut, utan ser ut som en vanlig bil, något som kanske är avgörande för somliga.

Prisindikationen säger cirka 230 000 kronor och i slutet av augusti står hybriden hos handlarna.

Toyota Auris Hybrid

Pris

Cirka 227 000 kronor.

Bensinmotor

4-cyl tvärmonterad, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 13:1. Borrning/slag 80,5/88,3 mm, cylindervolym 1 798 cm3. Max effekt 99 hk (73 kW) vid 5 200 r/min, max vridmoment 142 Nm vid 4 000 r/min.

Elmotor Permanentmagnet. Max effekt 80 hk (60 kW) Max vridmoment 207 Nm. Max kombinerad effekt bensin/el 136 hk, 100 kW.

Kraftöverföring

Motorerna fram, framhjulsdrift. Steglös CVT-låda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädrar och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben (McPherson) och undre L-formad länkarm, bak torsionsaxel.

Styrning

Kuggstång. Elektrisk servo. Vändcirkel cirka 11 meter.

Bromsar

Ventilerade skivor (fram) och solida skivor bak. Låsningsfritt system, aktivt antisladdsystem.

Hjul

Fälgbredd ingen uppgift, däck 195/65 R15 eller 215/45 R17.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 260, längd 425, bredd 176, höjd 151, spårvidd f/b 153/153. Tjänstevikt cirka 1 400, maxlast cirka 400, max släpvikt 0. Tank 45 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 279 liter.

Fartresurser*

Toppfart 180 km/h. Acceleration 0-100 km/h 11,4 s.

Bränsleförbrukning*

Stad 0,38, landsväg 0,38, blandad körning 0,38 l/mil (med 15-tumshjul). 89 g C02/km (med 15-tumshjul)

Garantier

Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rost 12 år, assistans 3 år.

* Enligt tillverkaren.