Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Färgerna är unika för Aygo X. Kardemumma, chili, ingefära och enbär. Här det förstnämnda.Färgerna är unika för Aygo X. Kardemumma, chili, ingefära och enbär. Här det förstnämnda.Färgerna är unika för Aygo X. Kardemumma, chili, ingefära och enbär. Här det förstnämnda.
Färgerna är unika för Aygo X. Kardemumma, chili, ingefära och enbär. Här det förstnämnda. Foto: Robin Törnros / Teknikens Värld

Provkörning av Toyota Aygo X Limited Edition Air 1,0

Premium Den helt nya generationen Toyota Aygo är här och nu är den befriad från släktskapet med Citroën och Peugeot. Nu kör vi den nya småbilen som delar bas med Yaris.

Medan föregående andra generation snarare var en uppdatering av den första som kom 2005 är det en helt nyutvecklad tredje generation jag möter här i Barcelona. Det långvariga samarbetet med fransmännen Citroën och Peugeot är nu upplöst och kusiner som 107 eller C1 saknas. I stället är det helsyskonet Yaris som står för basen. Det vill säga GA-B-plattformen som betyder att nya Aygo har växt till sig rejält mot föregångaren. Totalt är den 235 millimeter längre varav nio centimeter extra mellan axlarna. Men tyvärr märks det inte så mycket man kan tro.