Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
De smala däcken, hårda bladfjädrarna och den höga tyngdpunkten gör sitt för att försämra komforten. Men det hindrar inte oss från att gilla gamla 40-serien.De smala däcken, hårda bladfjädrarna och den höga tyngdpunkten gör sitt för att försämra komforten. Men det hindrar inte oss från att gilla gamla 40-serien.De smala däcken, hårda bladfjädrarna och den höga tyngdpunkten gör sitt för att försämra komforten. Men det hindrar inte oss från att gilla gamla 40-serien.
De smala däcken, hårda bladfjädrarna och den höga tyngdpunkten gör sitt för att försämra komforten. Men det hindrar inte oss från att gilla gamla 40-serien. Foto: Glenn Lindberg / Expressen Lifestyle

Provkörning av Toyota Land Cruiser FJ40

Premium Vi åkte till Island med förmodan att bara få se sönderrostade amerikanare och gejsrar. Mer fel har vi nog aldrig haft. I stället hittar vi en nästan 50 år gammal Toyota Land Cruiser. Men inte vilken som helst, utan en av de finaste på vår planet.

Island, det lilla landet beläget 65 grader nord med drygt 300 000 invånare. Här kör de runt med ballongdäck på sina vardagsbilar och låtsas att de är jänkare. Huvudstaden Reykjavik är som ett USA i miniatyr. Snabbmatskedjor, raka gator och stora pickuper. Inte konstigt att det känns surrealistiskt när vi susar fram mellan monsterbilarna i en Toyota Land Cruiser FJ40. Till skillnad från i dag var terrängbilar små förr. Redan jämfört med en vanlig, modern, personbil är 40-serien liten. Här känns den som en leksaksbil. Men det är svårt att inte bli tillfreds bakom ratten när medtrafikanter vinkar, höjer tummen och nickar imponerat. Här har vi ett folkslag med lite smak, trots allt.