Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Toyota Proace är samma bil som skåpen från Opel, Peugeot och Citroën.Toyota Proace är samma bil som skåpen från Opel, Peugeot och Citroën.Toyota Proace är samma bil som skåpen från Opel, Peugeot och Citroën.
Toyota Proace är samma bil som skåpen från Opel, Peugeot och Citroën. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Provkörning av Toyota Proace Electric Medium Comfort Plus

Premium Toyota debuterar som elbilsmärke med en kopia av skåpbilen Peugeot Expert. Men Toyota Proace levererar starkt.

När jag äntrar förarhytten hinner jag tänka att det är bra märkligt. Toyota är ett av världens största bilföretag, med bilvärldens största know-how inom elektrifiering. När de nu äntligen lanserar sin allra första elbil i Europa under det egna varumärket så är det inte en personbil utan en skåpbil, och dessutom en skåpbil från Stellantis-koncernen med en fransk el-drivlina!
Det är den ”gamla” transportbilen Toyota Proace från 2017 som nu fått samma elektriska drivlina som redan sitter i transportbils­kopiorna från Opel, Peugeot och Citroën. Det handlar om två olika batterier och, i Toyotas fall, två olika skåplängder. Dessutom finns Proace Electric att få med dubbelhytt och som minibuss. Bilen jag kör har det kortare ”medium”-skåpet som mäter 4,96 meter i totallängd och lastar 5,3 m3. Batteriet på 75 kWh ger 33 mil i räckvidd i den officiella WLTP-körcykeln.