Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Provkörning av Toyota RAV4 2,0 VVT-ig

Basfakta

MOTOR

4-cyl tvärmonterad radmotor, 2 överliggande kamaxlar, 

4 ventiler/cylinder. Kompression 9,8. Borrning/slag 86/86 mm, 1 998 cm3. Max effekt 150 hk (110 kW) vid 6000 r/min, max vridmoment 192 Nm vid 4000 r/min.

KRAFTÖVERFÖRING

Permanent fyrhjulsdrift. Mellandifferential av viskotyp och differentialbroms bak Torsen. 5-växlad manuell låda (4-stegs automatlåda tillval).

FJÄDRING/HJULSTÄLL

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben McPherson, bak dubbla tvärlänkar.

STYRNING

Kuggstång, servo. 2,9 rattvarv mellan fulla hjulutslag. Vändcirkel 10,6 m.

BROMSAR 

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

HJUL/DÄCK 

Fälg 6 tum, däck 215/70 R16

MÅTT/VIKT (cm/kg)

Axelavstånd 249, längd 425, bredd 174, höjd 168, spårvidd fram/bak 150,5/149,5. Tjänstevikt ca 1 420, maxlast ca 400, max släpvikt ca 1 500. Tank 57 liter.

PRESTANDA

 (fabriksuppgift)

Toppfart 185 km/h. Acceleration 0-100 km/h 10,6 s. Bränsleförbrukning EU-norm blandad körning 0,88 l/mil.

Terrängbilen lagom

Efter sex år kommer en ny Toyota RAV4. Liksom föregångaren vill den vara en perfekt kombination mellan terräng-, stads- och familjebil.

När Toyota säger att man bildade ett nytt bilsegment med första generationenRAV4 1994, är det kanske att ta i. 

En viss sanning finns ändå i skrytet 

- RAV4 lockade nya kunder till SUV-klassen och modellen har fått flera efterföljare bland konkurrenterna. RAV4 var ämnad att kombinera personbilens vägegenskaper, smidighet, komfort och ekonomi med terrängbilens framkomlighet och känsla av oövervinnlighet. Givetvis en omöjlig kompromiss men Toyota kom längre än någon annan gjort tidigare. 

Men det var för sex år sedan och jämfört med senare konkurrenterna Honda CR-V och Land Rover Freelander känns första generationens RAV4 ålderstigen och försäljningen har också vikit. 

Med generation två hoppas Toyota kunna återta initiativet i klassen. RAV4 (som förresten står för Recreational Activity Vehicle) har blivit större, starkare och bekvämare. Axelavståndet är sex centimeter större, på bredden och höjden har den vuxit med åtta respektive sex centimeter. Totallängden har ökat från 413 till 425 centimeter, ändå är RAV4 fortfarande mindre än Honda (453 cm) och Land Rover (438 cm).

Tvålitersmotorn är nyutvecklad och helt i aluminium. Liksom flera andra Toyotamotorer har den steglöst variabel ventilstyrning (VVT-i på toyotiska). Det ger en motor med bra kraft på låga varv med bättre förbränning och lägre utsläpp. Speciellt rolig är den däremot inte, särskilt inte vid högre varvtal.

Fyrhjulsdriften är konstant med kraften lika delad mellan fram och bakaxel. Föregångaren hade en manuellt spärrbar mellandifferential, i nya RAV4 sker inkopplingen automatiskt via en viskokoppling. I bakaxeln sitter en lamell-differentialbroms för att ytterligare förbättra framkomligheten. 

Någon lågväxel finns däremot inte och det verkar heller inte efterfrågat i klassen. Av konkurrenterna är det bara Suzuki Grand Vitara som har lågväxlar. RAV4 finns även som enbart framhjulsdriven men den kommer inte hit.

Den nya karossen anknyter till föregångaren men känns inte lika särpräglad, utan mer tillrättalagd. Stötfångarna är lackerade-dåligt både i skogen och i stan. Reservhjulet är som tidigare monterat i den stora bakdörren, vilket gör den tung och otymplig. Parkerar man i uppförsbacke svänger luckan upp med stor kraft och kan lätt skada andra bilar eller ännu värre - ett barn. Bakrutan är inte heller separat öppningsbar som hos exempelvis Freelander.

Positivt är den obefintliga lasttröskeln - bara att skjuta in prylarna. Baksätet går att justera 15 centimeter i längsled, dela och fälla. Dessutom kan stolarna lyftas ut var för sig på MPV-vis. Smart!

Två krockkuddar fram är standard men sidokrockkuddar finns inte ens som tillval. Toyota säger att sidokrockskyddet finns inbyggt i karossen redan från början och att sidokrockkuddar inte är nödvändiga på en SUV som är högre än andra bilar. Men om en annan RAV4 kör på mig från sidan, då? 

På silkeslena tyska landsvägar går RAV4 påfallande tyst och riktningsstabilt. På grövre underlag blir däcksljudet mer påtagligt men inte direkt störande. Den är inte särskilt vindkänslig och fjädringskomforten skaplig. 

Gamla RAV4 var läskig i vårt simulerade undanmanöverprov - redan i 60 km/h fick vi avbryta. Den nya modellen borde göra bättre i från sig. Den har fått grövre krängningshämmare och hjulvinklarna är justerade.

I stadstrafik är RAV4 smidig och Toyota-lättkörd. Hög sittposition, stora backspeglar och god runtomsikt. 

Förarmiljön har blivit betydligt trevligare. Jag gillar den sportiga instrumenteringen och materialvalen - här är Toyota ledande bland de japanska märkena. Ratten är bara justerbar i höjdled och förarstolens ryggstödslutning justeras fortfarande in med en oprecis och fipplig spak. Gammalmodigt!

Framstolarna har gjorts mer eftergivliga för att minska risken för whiplash-skador och stora nog att rymma mig (183 centimeter lång) i alla fall. 

Nya RAV4 når de svenska handlarna i slutet av september. Priserna börjar på 188000 kronor för en basutrustad 5-dörrarsbil. 225000 kronor kostar varianten Toyota tror kommer att sälja bäst. Då ingår bland annat manuell luftkonditionering, ljudanläggning förberedd för navigationssystem och fjärrlarm.

Sammantaget känns nya RAV4 som en lyckad bil och med Toyotas kvalitetsrykte och försäljningsorganisation känns det inte som en omöjlighet att den blir en bästsäljare i sin klass. Som man med lite god vilja kan säga att den bildade själv.