Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Provkörning av Uaz 452 Bukhanka

Sovjetunionens upplösning skedde redan i slutet av 1991 men fortfarande finns spår kvar från den pre-ryska tiden. Djupa hjulspår. Biltillverkaren Uaz envisas med att tillverka bilar från dåtid långt borta i öst. Fyrhjulsdrivna minibussen Bukhanka – ”Limpan” – är ett slående bevis på historie­skrivning i nutid och som slår ett slag för att allt verkligen var bättre förr.

Om du har sett svensken Johan Rencks, tidigare känd som popsångaren Stakka Bo, fenomenala tv-drama ”Chernobyl” så har du omvärldsbilden klar för dig. Det är grått, kargt, oroligt och världsåskådningen filtreras ständigt genom centralkommitténs partitoppar. Dystopiska tankar hämtas lätt fram ur minnesbanken. Framför mina ögon, ut från dimhöljda höstskogar, rullar en gråbeige ovanligt rund farkost.

Åkarbrasa med lyft motorkåpa värmer när rysskylan slår till. Lättåtkomligt för service. Foto: Glenn Lindberg

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.