Provkörning av Victory Cross Roads
Victory är ett alternativ för den som söker en äkta amerikansk glidare. Vi provkör den nya cruisern på höglandet i Skottland.
Första intrycket #55
Kompetent, välbyggd cruiser/touring-modell som känns som ett vettigt alternativ till Harley-Davidson. Bra motor och välbalanserat chassi.
I början av 90-talet fick man en lustig idé hos snöskotertillverkaren Polaris. Harley-Davidson, grundat 1903 och världens näst äldsta motorcykelmärke (jo, Husqvarna är äldre), är det inte dags att de får lite konkurrens? Och nog skulle väl en snöskotertillverkare kunna svänga ihop en mycket bättre motorcykel?
Sagt och gjort, man satte sig ner vid ritborden i Minnesota, USA, och började skissa på en ny
motorcykel.
1998 var den klar, en custominspirerad sak i storlek XL som fick namnet Victory. En Harley-kopia menade belackarna.
Men det har visat sig att snöskotergrabbarna var en fena på att bygga motorcyklar. Victory-hojen höll ihop på ett sätt som överraskade gamla Harley-Davidson-gubbar, och nöjdhetsindex och kvalitetsundersökningar har slagit i taket flera år på rad. Ungefär 10 000 motorcyklar per år tillverkas. En framgång, men ändå en rännil jämfört med Harley-Davidson som skickar iväg över 200 000 motorcyklar i år.
De flesta Victory-cyklarna säljs i USA, men i år ska Europa erövras. 2010 har Victory typgodkänts i EU, de hojar som tidigare har sålts i Europa har godkänts på individnivå. Framför allt vill man sälja de helt nya touringmodellerna Victory Cross Roads och Cross Country.
Alltså har man trummat samman en pressvisning och det är därför jag sitter här, 667 mm över det skotska höglandet, grenslandes den nya Cross Roads.
Den har en V-twin på 1,7 liter, hjulbas hela 1,67 meter och en vikt på 338 kilo. Det låter otympligt men den nästan groteskt stora hojen är smidigheten själv när jag cruisar över det skotska höglandet.
Landskap och vägar böljar alldeles lagom för en hoj med en vändradie som passar strandlinjen runt Loch Ness.
Nytt märke brukar betyda ett hopskrap av vad olika underleverantörer har att erbjuda. Men Polaris-ingenjörerna ”kan själv” och har inte bara gjort en egen ram i aluminium, motorn är också en helt egen konstruktion.
Med 106 kubiktum i cylindervolym, 1,73 liter i metriska mått, matchar man konkurrenten HD. Framför allt får man en motor som har ett sagolikt vridmoment. Du kan egentligen köra på vilken växel du vill, motorn svarar fint från 1 500 varv. Toppeffekten är 93 hästkrafter.
På en gammal Harley känner man sig oftast som en förlängning av vevstaken, Victorys V-twin går mjukare.
Men naturligtvis går en fyrcylindrig touringmaskin mjukare och bättre. I detta segment anses dock en V-Twin vara det enda rätta för de renläriga.
Precis som H-D är den remdriven.
Själv har jag mest kört klassiska BMW-motorcyklar där man sitter en aning framåtlutad över ett lågt styre. På Victory är styret långt tillbakadraget, man sitter rak i ryggen med raka armar. Ganska skönt måste jag erkänna, trots ovanan.
Graden av långfärdskomfort bestäms av kunden. Toppkåpan på Cross Country skyddar bra mot fartvinden, tvillingmodellen Cross Roads har vindruta eller levereras helt naken. Välj mellan skinnväskor på 66 liter eller rymliga plastväskor på 79 liter.
Men cykeln är tung så det förslår. 338 kilo torr, och det känns när man ska parkera. Då är det bra att sittdynan är låg, det gör det svårt att tappa hojen. För övrigt väger många konkurrenter faktiskt mer.
En praktisk detalj är att man bara kan lägga i neutral från ettan när man står still.
Vägen passerar det högsta berget på de brittiska öarna, Ben Nevis på 1 344 meter över havet. Landskapet är kalt och dramatiskt, det var här man spelade in många scener i Harry Potter-filmerna.
Möjligen hade en Triumph varit det mer korrekta valet i i all denna brittiskhet, men jag tror inte det hade varit lika bekvämt. Man sitter skönt på Victory och automatiska blinkers och farthållare gör resan extra lättsam.
Ett alternativ till Harley-Davidson? Ja, absolut. Kvalitetskänslan är hög och pris och prestanda konkurrenskraftiga. Att döma av alla kommentarer man får från ”civila” så har amerikanarna också lyckats bra med formgivningen.
victory cross roads
Pris
Ej prissatt i Sverige. Pris i England 159 000 kronor.
Motor
Bensin. 2-cyl V, 1 överliggande kamaxel, 4 ventiler per cylinder. Kompression 9,4.
Borrning/slag
101/108 mm, cylinder-volym 1 731 cm3. Max effekt 93 hk (69 kW) vid 4 900 r/min, max vridmoment 148 Nm vid 2 900 r/min.
Kraftöverföring
6-växlad manuell låda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring. Fram teleskopgaffel, fjädringsväg 130 mm, bak enkel gasfjäder, justerbar. Fjädringsväg 120 mm.
Bromsar
Dubbla skivor fram (fyrkolvsok) och enkel skiva bak (dubbelkolvsok).
Hjul
Fram 18 x 3 tum, däck 180/70R18, bak 16 x 5 tum, däck 180/60R16.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 167, längd 265, sitthöjd 68. Tjänstevikt torr 338. Tank 22 liter.
Bagagevolym
79 liter i plastväskor,
66 liter i läderväskor.
Fartresurser*
Toppfart 180 km/h.
Garantier
2 års fabriksgaranti, 5 år på motor och elektronik. Ingen milbegränsning.
* Tillverkarens uppgifter.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se