Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En aldrig avtagande räckviddsångest följer med vid köp av e-Transporter.En aldrig avtagande räckviddsångest följer med vid köp av e-Transporter.En aldrig avtagande räckviddsångest följer med vid köp av e-Transporter.
En aldrig avtagande räckviddsångest följer med vid köp av e-Transporter. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Provkörning av Volkswagen ABT e-Transporter

Premium Vi måste alla börja någonstans och tillåtas vara nybörjare. Men Volkswagens första försök att elektrifiera transportbilen Transporter är halvhjärtat. e-Transporter är allt för lätt att hata.

Med 64 hk, 180 Nm, 16 kWh-batteri och en räckvidd på max 16 mil var den en riktig ­surhink att köra. Likväl fyllde Mitsubishi i-Miev en funktion när den lanserades år 2009. Den var en av de första storskaligt tillverkade elbilarna som kunde köpas av vanliga bilköpare. Den var en pionjär och utan den kanske vi inte i dag, endast ett decennium senare, hade stått med stora, lyxiga och sportbilssnabba ­elbilar. Någon måste våga kasta den första stenen, hur tung den än kan vara.
Det är så man måste tänka för att stå ut med Volkswagen e-Transporter. När man efter mycket bök och stök lyckats koppla in snabbladdningskabeln, laddat batteriet fullt och ser att färddatorn uppskattar räckvidden till drygt tio mil. Då gäller det att ta ett djupt andetag, ta ett steg tillbaka och se e-Transporter för vad den verkligen är.