Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen AmarokVolkswagen AmarokVolkswagen Amarok
Volkswagen Amarok Foto: Jonas Borglund

Provkörning av Volkswagen Amarok 2,0 BiTDI 4Motion Automat Highline

Premium Nissan Navara, Toyota Hilux och Isuzu D-Max har det. Och från i höst även Volkswagen Amarok. Vad för något kanske den nyfikne undrar? Svaret är: automatlåda.

Folk som kör pickup är helt enkelt som folk är mest, bekväma, och vill inte sitta och röra om i en manuell växellåda. Sitta och trampa koppling är inte speciellt kul vare sig vid kö- eller terrängkörning.

Volkswagen har tagit lite tid på sig men så har de också tänkt i lite andra banor. I stället för en tung transferlåda har man i stället en extremt låg etta i den nya åttaväxlade automatlådan, tillverkad av ZF. En konventionell hydraulisk automat och alltså ingen dubbelkopplingslåda. Lådan kan växlas manuellt med spaken och har även ett sportläge där motorn tillåts varva lite mer innan nästa växel trillar i.

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.