Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Två bilgiganter möts i en pickup. Ford och VW har utvecklat nya pickuperna Amarok och Ranger tillsammans.
Två bilgiganter möts i en pickup. Ford och VW har utvecklat nya pickuperna Amarok och Ranger tillsammans.
Två bilgiganter möts i en pickup. Ford och VW har utvecklat nya pickuperna Amarok och Ranger tillsammans.
Två bilgiganter möts i en pickup. Ford och VW har utvecklat nya pickuperna Amarok och Ranger tillsammans. Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle

Provkörning av Volkswagen Amarok 3,0 TDI

Utanför Godahoppsudden strax söder om Kapstaden möts Indiska oceanen och Atlanten. Det är en bra plats för en uppställd bild på en ny pickup som är resultatet av ett samarbete mellan två andra giganter: Volkswagen och Ford. Och visst har Ford och VW gjort sitt bästa för att få flyt i det gemensamma projektet som under 2023 ska resultera i flera nya modeller.

Gemensamma plattformar bland pickuper och skåpbilar är verkligen inget nytt i bilvärlden. Om vi håller oss till bilar med flak så blev en Nissan Navara både en Mitsubishi L200 och en Renault Alaskan. Under en kort tid blev det också en Mercedes X-klass innan Mercedes hoppade av efter år av olönsamhet.
Men samarbetet mellan Ford och Volkswagen är helt färskt och omfattar tills vidare hela fem bilar. Ford levererar totalt tre olika transportbilar, där pickupen Ranger stöps om till Amarok i ett första ­delprojekt, och VW skickar elbilsplattformen MEB till Ford som bygger två varianter av VW:s ID-bilar med eget märke i fronten.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.