Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar

Provkörning av Volkswagen Golf GLS (1980)

När Bobby kördes hem från BB hade hans mamma en Golf. En grön. Året var 1985 och bilen var åtta år äldre än Bobby. Åren gick och Bobby blev stor. Mammas bil är borta sedan länge men en tanke gnagde honom. Varför inte skaffa en exakt likadan?

Hårsvallet, eller snarare den märkliga frisyren är det första man lägger märke till hos Bobby. Står liksom rakt upp på ett inte helt naturligt sätt. Han är förmodligen storförbrukare av olika hårsalvor. Vet inte varför eftersom Bobby ser trevlig ut – ändå. Det är väl den där ”alltid-retar-det-nån”-mentaliteten, som många i bruset verkar tycka är fränt. Bobby är mycket riktigt inom media, men sitter som tur är på en annan våning här i Bonnierhuset.

Mamma stannade bilen en dag och frågade om han ville köra. Tio motorstopp senare fick han se sig besegrad. Men Bobby var glad, för det var första gången han körde bil. Samma Baligröna Golf GLS med brun inredning som fraktade hem baby-Bobby i mitten av 80-talet.
Bobby flyttade sedermera till lägenhet i Stockholm och började få ett sug efter en egen bil. Gärna en lättmekad vagn med årsmodell runt 80-talet, helst billig med lätthittade reservdelar.
Han började hänga på eBay och Volkswagenforum där olika renoveringstrådar följdes med stort intresse. En Golf av första generationen skulle det bli. Inte vilken som helst utan en exakt replika av mammas Golf med tidstypiska nummerskyltar och allt.
Letandet började och en dag blev det napp. En Golf GLS -77 i vettigt skick och samma Baligröna färg! Upprymd ringde han pappa och berättade om projektet och sin plan. Pappa gick igång och gjorde tummen upp – köp.
Men bilen var snöpligt nog såld, mitt framför näsan.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill