Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar

Provkörning av Volkswagen Golf GLS (1980)

När Bobby kördes hem från BB hade hans mamma en Golf. En grön. Året var 1985 och bilen var åtta år äldre än Bobby. Åren gick och Bobby blev stor. Mammas bil är borta sedan länge men en tanke gnagde honom. Varför inte skaffa en exakt likadan?

Hårsvallet, eller snarare den märkliga frisyren är det första man lägger märke till hos Bobby. Står liksom rakt upp på ett inte helt naturligt sätt. Han är förmodligen storförbrukare av olika hårsalvor. Vet inte varför eftersom Bobby ser trevlig ut – ändå. Det är väl den där ”alltid-retar-det-nån”-mentaliteten, som många i bruset verkar tycka är fränt. Bobby är mycket riktigt inom media, men sitter som tur är på en annan våning här i Bonnierhuset.

Mamma stannade bilen en dag och frågade om han ville köra. Tio motorstopp senare fick han se sig besegrad. Men Bobby var glad, för det var första gången han körde bil. Samma Baligröna Golf GLS med brun inredning som fraktade hem baby-Bobby i mitten av 80-talet.
Bobby flyttade sedermera till lägenhet i Stockholm och började få ett sug efter en egen bil. Gärna en lättmekad vagn med årsmodell runt 80-talet, helst billig med lätthittade reservdelar.
Han började hänga på eBay och Volkswagenforum där olika renoveringstrådar följdes med stort intresse. En Golf av första generationen skulle det bli. Inte vilken som helst utan en exakt replika av mammas Golf med tidstypiska nummerskyltar och allt.
Letandet började och en dag blev det napp. En Golf GLS -77 i vettigt skick och samma Baligröna färg! Upprymd ringde han pappa och berättade om projektet och sin plan. Pappa gick igång och gjorde tummen upp – köp.
Men bilen var snöpligt nog såld, mitt framför näsan.

Jämfört med bilen den ersatte, Volkswagen Typ 1 eller Bubblan i folkmun, verkar Golf ritad med linjal i stället för passare. Den inte helt okände Giorgetto Giugiaro på Italdesign höll i ritstiftet. Man kan väl med fog påstå att Golf blev en funkisklassiker och fick dessutom ge namn åt en hel bilklass – Golfklassen.Jämfört med bilen den ersatte, Volkswagen Typ 1 eller Bubblan i folkmun, verkar Golf ritad med linjal i stället för passare. Den inte helt okände Giorgetto Giugiaro på Italdesign höll i ritstiftet. Man kan väl med fog påstå att Golf blev en funkisklassiker och fick dessutom ge namn åt en hel bilklass – Golfklassen.Jämfört med bilen den ersatte, Volkswagen Typ 1 eller Bubblan i folkmun, verkar Golf ritad med linjal i stället för passare. Den inte helt okände Giorgetto Giugiaro på Italdesign höll i ritstiftet. Man kan väl med fog påstå att Golf blev en funkisklassiker och fick dessutom ge namn åt en hel bilklass – Golfklassen.
Brunt är en inredningsfärg som är underskattad, men tack och lov på väg tillbaka. Instrumentbrädan är lättläst och lika upprätt som bilen i övrigt.Brunt är en inredningsfärg som är underskattad, men tack och lov på väg tillbaka. Instrumentbrädan är lättläst och lika upprätt som bilen i övrigt.Brunt är en inredningsfärg som är underskattad, men tack och lov på väg tillbaka. Instrumentbrädan är lättläst och lika upprätt som bilen i övrigt.
Tydlighet och enkelhet har präglat Golf i alla generationer, men förr var det bättre.Tydlighet och enkelhet har präglat Golf i alla generationer, men förr var det bättre.Tydlighet och enkelhet har präglat Golf i alla generationer, men förr var det bättre.
Mörkare brun golvklädsel kontrasterar mot den ljusare klädseln i stolar och baksäte. Inga nackskydd bak, men folk hade starkare nackmuskler då.Mörkare brun golvklädsel kontrasterar mot den ljusare klädseln i stolar och baksäte. Inga nackskydd bak, men folk hade starkare nackmuskler då.Mörkare brun golvklädsel kontrasterar mot den ljusare klädseln i stolar och baksäte. Inga nackskydd bak, men folk hade starkare nackmuskler då.
Enkelt och lättmekat där de flesta servicekomponenter sitter rakt framför näsan. Denna maskin har snart gått 20 000 mil men verkar inte tänka på det.Enkelt och lättmekat där de flesta servicekomponenter sitter rakt framför näsan. Denna maskin har snart gått 20 000 mil men verkar inte tänka på det.Enkelt och lättmekat där de flesta servicekomponenter sitter rakt framför näsan. Denna maskin har snart gått 20 000 mil men verkar inte tänka på det.
Åttahåls femtumsfälgar i plåt är självklart även om det fanns snygga, original aluminiumfälgar som kostade extra. Vredestein-däcken är dock inte original.Åttahåls femtumsfälgar i plåt är självklart även om det fanns snygga, original aluminiumfälgar som kostade extra. Vredestein-däcken är dock inte original.Åttahåls femtumsfälgar i plåt är självklart även om det fanns snygga, original aluminiumfälgar som kostade extra. Vredestein-däcken är dock inte original.
Samlarbild på den riktiga Bobby.Samlarbild på den riktiga Bobby.Samlarbild på den riktiga Bobby.
1 AV 7
Jämfört med bilen den ersatte, Volkswagen Typ 1 eller Bubblan i folkmun, verkar Golf ritad med linjal i stället för passare. Den inte helt okände Giorgetto Giugiaro på Italdesign höll i ritstiftet. Man kan väl med fog påstå att Golf blev en funkisklassiker och fick dessutom ge namn åt en hel bilklass – Golfklassen.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
2 AV 7
Brunt är en inredningsfärg som är underskattad, men tack och lov på väg tillbaka. Instrumentbrädan är lättläst och lika upprätt som bilen i övrigt.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
3 AV 7
Tydlighet och enkelhet har präglat Golf i alla generationer, men förr var det bättre.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
4 AV 7
Mörkare brun golvklädsel kontrasterar mot den ljusare klädseln i stolar och baksäte. Inga nackskydd bak, men folk hade starkare nackmuskler då.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
5 AV 7
Enkelt och lättmekat där de flesta servicekomponenter sitter rakt framför näsan. Denna maskin har snart gått 20 000 mil men verkar inte tänka på det.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
6 AV 7
Åttahåls femtumsfälgar i plåt är självklart även om det fanns snygga, original aluminiumfälgar som kostade extra. Vredestein-däcken är dock inte original.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
7 AV 7
Samlarbild på den riktiga Bobby.
Foto: Glenn Lindberg / Klassiska Bilar

Nästa objekt fanns i Trelleborg. Också en GLS från -77 men omlackad i en annan grön kulör. Bobby tog tåget och insåg att bilen såg betydligt bättre ut på bild. Dessutom gick den knappt. Tåg tillbaka mot Stockholm. Chansen att hitta en fin -77:a som inte var tyskstukad eller rosthög ansågs liten och Bobby bytte strategi. Golf GLS is da shit, men den kan vara i en annan färg och annan årsmodell. På så sätt utökades målbilden, och efter ytterligare en tid hittade han en GLS från 1980 i ”fel” färg. Allting går ju, resonerade Bobby och så fick det bli. 

Han köpte bilen som stått under en gran, tvättade och grävde spadvis med grus ur den. Nu började delar hittas på Tradera och eBay och det kom paket med prylar var och varannan vecka.
Bilen strippades på stötfångare, lysen, grill och allt löst som ska bort för omlackering. Manillagrön skulle bli Baligrön för att bli exakt likadan som mammas bil.
De gummiklädda stötfångarna måste bytas mot de smala, kromade, plus en del andra detaljer som skiljer mellan årsmodellerna. En seg vecka senare är bilen klar hos lackeraren och återmontering av nya, begagnade och renoverade delar börjar.
Motorservice och ny kamrem, nya däck och snart är det dags för de 50 milen till föräldrarna. Bilen ser ut som ny, men har rullat cirka 19 000 mil. Folk vänder sig om och vinkar uppmuntrande eller frågar om den är till salu. Den har fyrväxlad manuell låda och 75 hästkrafter. Blir lite surrig i landsvägsfart, typ 3 000 r/min i 90 km/h, men vad spelar det för roll.

En mer självklar uppsyn än den Golf utsöndrar finns inte. Står rakryggad, lätt tillbakalutad och ser framtiden an. Ja, bilen alltså. Borglund är i en annan värld.En mer självklar uppsyn än den Golf utsöndrar finns inte. Står rakryggad, lätt tillbakalutad och ser framtiden an. Ja, bilen alltså. Borglund är i en annan värld.En mer självklar uppsyn än den Golf utsöndrar finns inte. Står rakryggad, lätt tillbakalutad och ser framtiden an. Ja, bilen alltså. Borglund är i en annan värld.
1 AV 4
En mer självklar uppsyn än den Golf utsöndrar finns inte. Står rakryggad, lätt tillbakalutad och ser framtiden an. Ja, bilen alltså. Borglund är i en annan värld.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
2 AV 4
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
3 AV 4
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
4 AV 4
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar

Återseendet blir verkligen lyckat. Mamma tror inte sina ögon när den gröna GLS:en med hennes nummerplåtar rullar in på gården. Hon bara gapar. ”Det är ju min gamla bil”, utropar hon med tårarna sprutande.
När värsta chocken lagt sig får mor och far låna bilen för en picknik och återuppleva gamla minnen.
De nynnade säker på den gamla hitlåten ”Me and Bobby McGee” som spelades på bilradion när sonen hämtades från BB, och som gav Bobby hans namn.

Artikeln publicerades ursprungligen i Klassiska Bilar 10/2014.

Mer från Klassiska Bilar läser du här!

Volkswagen Golf GLS 1980

Ursprungligt pris (1980): 40 900 kronor.

Uppskattat pris (2014): Cirka 35 000 kronor.

Motor: Bensin. 4-cylindrig tvärställd med 1 överliggande kamaxel, 2 ventiler/cylinder. Cylindervolym 1 588 cm3. Max effekt 75 hk vid 5 600 r/min, max vridmoment 121 Nm vid 3 200 r/min.

Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 4-växlad manuell växellåda.

Hjul: Fälgbredd 5 tum, däck 155 SR 13.

Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 240, längd 383, bredd 162, höjd 141, spårvidd f/b 139/136. Tjänstevikt 920, maxlast 330. Tank 45 liter.

Fartresureser: Acceleration 0-100 km/h 13 s, toppfart 160 km/h.

Bränsleförbrukning: 0,74 liter milen vid blandad körning.