Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ingo Barenschee / Volkswagen

Provkörning av Volkswagen Golf GTI

Med 245 hästkrafter är inte nya Golf GTI starkare än föregångaren, effekten är nämligen densamma. volkswagen har i stället fokuserat på väghållningen, räcker det för att vara konkurrenskraftig?

Uppstarten är subtil och skulle kunna tillhöra nästan vilken Golf som helst. Tvålitersmotorn under huven är i stort sett samma som tidigare, det som skiljer är att den nya motorn är snällare mot miljön då den fått partikelfilter, ökat bränsletryck och effektivare katalysator. Effekt och vridmoment är samma som tidigare: 245 hästkrafter och 370 newtonmeter. Nu när Golf GTI är här i helt ny generation, den åttonde i ordningen, är det överraskande att Volkswagen inte gett motorn mer kärlek. Dels är kraften i underkant om vi ställer nya Golf GTI mot sina huvudkonkurrenter Honda Civic Type R (320 hk), Ford Focus ST (280 hk) och Hyundai i30 N (275 hk) med flera. Men motorn i Golf GTI har heller aldrig haft en lika underhållande karaktär som konkurrenterna. Till viss del rättfärdigar Volkswagen den relativt oförändrade motorn med den vassare Clubsport-versionen som kommer strax efter årsskiftet. I den är effekten uppskruvad till 300 hästkrafter.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.