Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
VW:s kompakta elbil uppdateras
2 AV 2
Foto: Volkswagen

Provkörning av Volkswagen ID.3 Pro Performance

Premium Inte ens Volkswagens nye vd Thomas Schäfer hann göra om elbilen ID.3 helt och hållet som han ville. Därför blev den tidiga ansiktslyftningen inte så genomgripande. Vi kör storsäljaren ID.3 Pro Performance där förbättringarna finns i inredningen.

När elbilar uppdateras efter tre till fyra år handlar det oftast om mer energi i batteri­paketet, några mindre förändringar för att minska på luftmotståndet och därmed en något mer konkurrenskraftig räckvidd.
Men det där gäller inte Volkswagens upp­datering av Sveriges mest sålda elbil 2020, ID.3 Pro Performance.
Under de snart tre år som ID.3 sålts till svenska kunder har Volkswagen-importören, som fyller 75 år som importör i Sverige i sommar, levererat totalt 10 500 bilar. 98-99 procent av kunderna har valt ID.3 Pro Performance med det mindre batteriet på 58 kWh. Det finns också en ID.3 med ett batteri på 77 kWh men då den versionen, på grund av hög vikt på batteriet, bara är fyrsitsig har den haft det tufft på den svenska marknaden.
Volkswagen har prioriterat att få en hög räckviddssiffra på Pro S med det större batteriet framför att typgodkänna den för fem personer och med då en kortare räckvidd. Kanske fungerar det bättre på andra marknader än vår.
Men trots tre år sedan ­introduktionen har Volkswagen inte lyckats klämma in mer energi i ID.3-batteriet som fortsatt har en netto­kapacitet på 58 kWh. Det betyder också samma räckviddssiffra från WLTP-mätningen, drygt 42 mil.