Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen Passat
Volkswagen Passat
Volkswagen Passat
Volkswagen Passat

Provkörning av Volkswagen Passat

Basfakta

VW Passat Variant 1,8T

MOTOR

4-cyl tvärmonterad radmotor med dubbla överliggande kamaxlar och 5 ventiler per cylinder. Turbo och laddluftkylare. Kompression 9,5:1. Borrning/slag 81/86,4 mm, volym 1 781 cm3. Max effekt 150 hk (110 kW) vid 5 700 r/min. Max vridmoment 210 Nm vid 1 750 r/min.

FJÄDRING/HJULSTÄLL

Skruvfjädring med fjäderben och undre triangellänkar fram. Bak torsionsfjädring. Krängningshämmare fram och bak.

KRAFTÖVERFÖRING

Framhjulsdrift, 5-växlad manuell låda eller 5-stegad automat.

STYRNING

Kuggstång, servo.

BROMSAR

Skivor fram (ventilerade) och bak. ABS.

HJUL/DÄCK

Fälgbredd 6 tum. Däck 195/65 15.

MÅTT OCH VIKT (cm/kg)

Axelavstånd 270, längd 468, bredd 175, höjd 150, spårvidd fram/bak 152/152. Tjänstevikt 1 520, maxlast 560, släpvagnsvikt 1 300.

PRESTANDA (fabriksuppgift)

Acceleration 0-100 km/h 9,4 s, toppfart 214 km/h. Bränsleförbrukning enligt EU-norm vid blandad körning 0,84liter/mil.

Passa på, Passat!

Omfattande restaurering i halvtid lär ge Passat ny skjuts på marknaden. Och snart kommer en W8-motor!

Taket och dörrarna kommer från "gamla" Passat. Resten är nytt.

Så koncist börjar texten i Volkswagens tjocka lunta om den nya modellen. Därefter följer hur mycket fakta som helst om varje ny skruv. 

Volkswagen har alltså tagit ett helhetsgrepp och förnyat Passat på åtskilliga punkter, 2 300 stycken påstås det. 

Det syns mest i fronten. Bilens ansikte har svullnat betydligt och ser "dyrare" ut. Kromad grill och klarglasstrålkastare gör sitt till men även motorhuv, stötfångare och skärmar har lite mjukare former.

Baktill finns det nya lyktarrangemang, stötfångare och en snitsigare skärning på bakluckan. Sobert, Passats utseende är verkligen i gränslandet mellan vardagsbil och lyxbil.

Trassel med bromsarna var en av de sjukdomar som drabbade förra modellen, mest här uppe i Norden. Nu har bromsarna uppdaterats. Diverse förstärkningar runt om i karosstrukturen ska förbättra krocksäkerhet och vridstyvhet. Spårvidden har ökats 1,5 centimeter och toleranser i hjulupphängningar, fjädring och styrning har optimerats. Inget jag kan påstå att jag märker direkt. Passat har alltid varit behaglig att åka i. Inte kul eller spännande att köra - men just behaglig och bekväm.

Motorutbudet är brett, som vanligt. Versionerna 1,6 och 1,8T är oförändrade medan V5-motorn har fått 20 nya hästkrafter, bland annat med hjälp av nytt topplock och därmed lämnar 170 hästkrafter. V6-motorn är sig lik med 193 hk, men 1,9-dieseln har 130 urstarka hästkrafter mot tidigare 115. Den låter "diesligt" på lågvarv men så fort man kommer upp i fart tystnar den.

Ny motor - fast bekant sedan tidigare - är en tvåliters bensinare på 115 hk. Den fanns i förra generationen Passat och används också i Beetle. En motor med brukskaraktär. Stark på låg och mellanvarv men saknar udd högre upp. 1,8-motorn utan turbo är slopad, saknad av ingen. V6 TDI är den största dieselversionen, effekt 150 hk. Känns ganska onödig med tanke på hur fint 130-hästaren går.

Slutligen är rena lyxversionen i antågande, Passat W8 med 3,7 liters cylindervolym och 280 hk. Motorn är extremt kort med två ihopbyggda VR4:or bredvid varandra. Krasst sett kan man tala om fyra cylinderbankar men med två topplock. Det bildar ett W med 72 graders vinkel mellan de två VR4:orna. Bilen kommer hösten 2001. Till dieslarna hör sexväxlad manuell låda. Onödigt, bra eller dåligt? Tja, man lär aldrig köra in merkostnaden eftersom den sexväxlade är cirka 4 000 kronor dyrare, och ger en bränslebesparing på någon ynka centiliter per mil.

Fördelen är lägre motorvarv och lägre ljudnivå. Något man säkert skulle kunna fixa även med en femväxlad låda genom att ändra utväxlingen. Fyrhjulsdrift med torsendifferential finns till ett flertal motoralternativ.

Krocksäkerheten har ökats ytterligare. Som tillval finns bland annat så kallade krockkorvar i takets sidor. Aktivt antisladdsystem - ESP - blir också tillval. 

För syns skull finns så kallade bi-xenonstrålkastare som extrautrustning. De har alltså xenonlampor både på hel- och halvljus och påstås ge 250 procent bättre helljus än det konventionella helljuset. Det var å andra sidan rena mörkret på förra modellen.

Passat var Europas mest sålda bil i sin klass 1999. Inför nästa år beräknas

440 000 exemplar säljas. Om Svenska Volkswagen AB får bättre bukt med reservdelsförsörjning och serviceväntetider så kommer nog Passat att fortsätta säljas bra även i fortsättningen.