Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Provkörning av Volvo 145 Express

Premium Herrgårdsvagn var det nya, ”fina”, epitetet från Volvo Personvagnar på deras kombibilar som alla hade sitt ursprung i arbetsversionen av PV 445/210 Duett. Kundkraven var dock höga på Volvo att komma med en ersättare till Duett och till årsmodell 1970 debuterade 145 Express med förhöjt tak och inredning anpassad för gods. Vi tar en tur i en verklig slitvarg.

Det som skåningen Lars Ove Larsson från Fjälkinge inte vet om Volvo 145 Express är inte värt att veta. Han brukar fortfarande sin grå arbetshäst dagligen, och Lars Ove var även med om att starta numera insomnade Volvo Express Owner's Club med den träffsäkra klubbtidningen ”Högt i tak”.
Antalet Volvo 145 Express världen över är på utdöende och numera ingår Expressklubben i den övergripande Volvo 140-klubben.

Det gäller alltså att passa på att provköra, snart kanske Volvoexpresserna har försvunnit helt. Helt klart köpläge om ni frågar övertecknad! Men att lägga bud på Lars Oves grånande exemplar är dödfött, den ska han fortsätta bruka, alternativt kanske skicka vidare till sonen som ersättning för den helrenoverade vita Expressen som står granne i varmgaraget. Men på något sätt är den gråa 145 Express 1971 mer rätt, orenoverad och fortfarande i tjänst.