Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Libell / Expressen Lifestyle

Provkörning av Volvo 262 GL

Premium Det här är bilen som nästan inte finns. Volvo 262 GL var inte menad för den svenska marknaden och har hamnat i skuggan av sin Bertone-ritade uppföljare. Ändå finns den här i Sverige, och vi har kört den.

När ordern om att en Volvo 262 GL skulle provköras gick ut, hördes förvirrade utrop på Klassiska Bilar-redaktionen. 262 GL? Den finns ju inte! Förste engelsmannabilsreporter Linus Pröjtz var den som först ifrågasatte chefens direktiv, men fick snabbt ångra sina ord efter en noggrann genomläsning av redaktionsbibliotekets Volvo-hylla.
Volvo 262 GL finns i allra högsta grad, men det är inte alla som vet om det. De flesta känner till Bertone-coupén 262C, och lyxsedanen 264 GL. Men att det skulle finnas en blandning mellan de två är inte lika mycket allmängods. Ändå dyker den upp på vår radar. Plötsligt. I Vinslöv! Erling Carlsson är en av Skånes största Volvo-entusiaster och samlare och en av hans rariteter är en 262 GL av årsmodell 1976. Det är bilen som egentligen inte borde vara här.

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.