En uppenbarelse som väcker uppmärksamhet. En Volvo PV Cabriolet är ingen vardaglig syn och man blir inte förvånad att folk kommer fram och undrar vad det egentligen är för något. Så byggdes den heller inte av Volvo utan av antingen Valbo Verkstads AB i Gävle eller Ringborgs. Det skiljer några små detaljer på dem. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Provkörning av Volvo PV Cabriolet 445 B 1952 (Valbo)

Nej, Volvo byggde aldrig någon Volvo PV Cabriolet. Ändå ser man dem då och då. Oändligt vackra och tillverkade av entusiaster. Vi har lokaliserat den allra första Valbo-byggda, och provkört!

Leif Wahlström i Björkvik var egentligen inte intresserad av högen bildelar som i sammansatt skick skulle bli en Volvo PV Cabriolet 1952 års modell.
Året var 1975 och en arbetskamrat ville sälja den. Han begärde 18 000 kronor för materialet vilket av en händelse var lika mycket som den kostade ny 1952. Samma år kostade en vanlig Volvo PV 444 8 500 kronor och som ytterligare en jämförelse kostade en Chevrolet Cab cirka 16 000 kronor.
Volvo PV Cabriolet ansågs onekligen vara en riktig lyxbil.

Valbo Verkstads AB startade sin verksamhet 1919 i det före detta tegelbruket i Valbo. Inledningsvis tillverkades timmerkälkar och arbetsvagnar. När det var dags för bilar anställdes dansken Karl Möller, som var designer, och det är han som har ritat formen på denna Volvo PV Cabriolet. Dejligt!

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill