Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Provkörning av Volvo PV51 Cabriolet Nordberg

Som svensk och bilintresserad är det enkelt att rabbla upp modellserier och årsmodeller från Volvo och Saab. Därför är det en närmast religiös upplevelse när en svensktillverkad bil, förvisso över 80 år gammal, dyker upp från ingenstans. Vi tar pulsen på en unik Volvo PV51 från 1937, skräddad i vacker cabrioletkaross från Nordbergs Vagnfabrik.

På lite håll är det lätt att ta formerna för en tidig Mercedes eller Opel, kanske till och med förkrigsjänkare. Linjespelet är graciöst, den stora suffletten upplevs inte alls tung utan mer som ett florsockerpudrat semmellock, om än i sotsvart kanvastyg. Det är först när frontgrillen syns som ursprunget röjs, eller när man kommer­ så pass nära att man ser det snirkliga ”Volvo” i signalrött på de stora kromade hjultallrikarna.

En avundsjuk Hans Hedberg njuter öppetåka och Volvosamtal som löper utan avbrott. Foto: Glenn Lindberg

För så är det, PV51 var Volvos massproduktionsvagn 1937 men den gråvita öppna damen har delvis ändrad genuppsättning. Volvo hade för tiden ingen egen cabriolet­ – det skulle dröja ända till 1954 med Volvo Sport ”P1900” och sedan på nytt 1997 med C70 – däremot gjorde man så kallade leverans­chassin för påbyggnation. Särskilt före andra världskriget var det vanligt med enskilda karosseri­verkstäder och Gustaf Nordberg Vagnfabrik AB i Stockholm var en sådan.

Hedberg och Nordberg spekulerar. Knappast om vädret, mer om Volvomodeller genom åren. Foto: Glenn Lindberg

Nordberg byggde inte bara cabrioleter baserade på Volvo utan även Cadillac, Rolls-Royce och flera andra bilmärken. Mest känd är nog kung Gustav V:s limousine, en specialgjord Cadillac med sittning även mot färdriktningen. Enligt skrönan kunde då V-Gurra spela kort med sina medpassagerare under sina bilresor.

Kopplingen till Volvo var naturlig för Nordbergs. Redan 1933 hade firman byggt konceptbilen ”Venus Bilo” för Volvo med extrem, strömlinjeformad kaross signerad Gustaf Ericsson, kändisson till telefonmagnaten Lars Magnus – L.M. – Ericsson. Nuvarande ägaren till PV51 Cabriolet ”Nordberg” är Niklas Nordberg, sitt efternamn till trots inte släkt med karosseri­ familjen. Däremot är Niklas passionerad­ Volvofantast ut i fingerspetsarna med ett 20-tal göteborgsbilar i sina garage, alla i princip i minutiöst fint skick med låga mil. Niklas har bland annat en 244 i absolut­ nyskick eftersom bilen i fråga endast rullat någon kilometer..! All vaken tid verkar Niklas ägna sitt Volvointresse, utom på sin arbetstid som spårvagnsförare i Göteborg.

Niklas Nordberg illustrerar det stora tygtakets fina fällningsmekanism i en rörelse. Foto: Glenn Lindberg

Med ett mycket vant och enkelt handgrepp fäller Niklas den stora svarta sufflettoppen på sin Nordbergare i ett svep. Mekanismen har stor inbyggd hantverkskvalitet, taket lägger sig direkt till ro ovanpå bagageutrymmet. Det märks tydligt att Nordberg Vagnsfabrik var specialister på egna tekniska lösningar, perfektionen finns där. Sufflettskyddet är stort och byngligt men Niklas kan sin PV51 Cabriolet och snäpper fast det i en handvändning.

Dags för provkörning! Undertecknad har en PV 444 1957 hemma i sina hobbybilsgarage och det hjälper när det ska köras ytterligare 20 år äldre PV51. Enkelheten är densamma, men hos den gamle är allt lite flottare med en tyngre, mer solid känsla. Treväxlad låda där ettan är rejält lågt växlad, tvåan går i nästan direkt. Den råstarka sidventilssexan har björnkrafter redan strax över tomgång och tredje växeln går i på unge herr Nordbergs direktiv.

Inredningen i sträv blåvit textil passar en gammal Volvo. Hög nivå på detaljer. Foto: Glenn Lindberg

Utan att protestera börjar den gråvita damen röra på sig, accelerationen är med dagens mått sävlig men hela tiden sugande upp till marschfart vid dryga 80 km/h. Styrningen är inte snackig av sig men det går att placera bilen relativt enkelt på de smala landsvägarna när vi utforskar ”Hisingslandet” bortom Volvos före detta provbana Stora Holm. Hjulen är höga 16-tummare, däcken av fabrikat ”B.F. Goodrich Silvertown” förmedlar betydligt mer vägkänsla än vad man först kan tro.

Trots sin storlek väger inte bilen mer än 1,6 ton, vilket är mindre än en modern mellanklassare. Sittbrunnen är perfekt för fyra resenärer, med sidorutorna uppvevade behövs endast värmande plädar över benen trots att det är minusgrader i luften. Bilen är helt original och Niklas köpte bilen för några år sedan från Nordbergssläkten, han är alltså andra ägaren på vagnen!

Skattemärket daterat 1964 från första ägaren Nordberg finns kvar i bilen där det mesta är i original. Foto: Glenn Lindberg

– På sommaren brukar jag köra till olika bilträffar runt om i Sverige, berättar Niklas. Det är en härlig långtursvagn, rullar på som bäst i landsvägsfart. Överallt man kommer spanar folk in bilen och vinkar!

I nuläget har bilen rullat strax under 10 000 mil och vi hoppas att Nordberg Jr kommer att fortsätta att köra sin unika Volvo under många kommande år. Ägar- och karosserifamiljen Nordbergs lät renovera bilen under 1950-talet, efter det är det mesta orört. Ja, förutom att Niklas har rivit ner motorn och satt ihop den igen ”bara för att det var kul”! Det är bra att det är gott gry i motorynglingar även i våra dagar.

Fram till vindrutan likadan som PV51 (leverans­chassi) men sedan är det Nordberg Vagn­fabriks verk som gäller. Foto: Glenn Lindberg

Patinan gör PV51 Cabriolet Nordberg till ett tidsdokument över en svunnen tid. Lite naggad i kanterna gör inget eftersom helhetsintrycket förmedlar en sådan enastående historiebeskrivning. Den tunnkransade ratten med sin marmorbakelit, den strama blåvita sätestextilen och mekanikkänslan i allt är påtaglig. Byggd i en tid då ingen visste vad som komma skulle. I ett svep är de senaste 82 åren som bortblåsta där vi far fram över slätterna i ett solblekt vårvinterlandskap. Jo, vissa saker var bättre förr.

Volvo 50-serie

I mitten av 1930-talet kände Volvo av konkurrensen från europeiska och amerikanska biltillverkare. Nya PV51 lanserades som en ”folkbil” även om det skulle dröja till mitten av 1950-talet innan svensken började köra och köpa bil på allvar.

Fyrdörrars stålkaross var identisk för 50-serien men eftersom PV51 samt PV57 även tillverkades­ som så kallade leveranschassin kunde bilar som PV51 Cabriolet Nordberg bli till. Oftast var leveranschassin ämnade för mindre last- och distributionsbilar.

För modellerna PV53-57 fick motorhuv och front nytt mer modernt utseende, PV53/54 var standardmodell medan PV55/56 var lyxversioner, bland annat med fällbara framstolar.

50-serien producerades under brinnande andra världskriget, många bilar gick till försvaret med gengasaggregat. Ersättaren, PV60-serien, lanserades tillsammans med PV 444 redan 1944, men 60-produktionen kom i gång först 1946 på grund av kriget.

Volvo PV 51-57 1936-1945

Modell År/Antal/Version

PV51 1936-1938/1 754/Standardmodell

PV51 och 1936-1938/205/Chassi

PV52 1937-1938/1 046/Lyxmodell

PV53 1938-1945/1 204/Standardmodell

PV54 1938-1945/814/Standardmodell med utbyggt bagagerum

PV55 1938-1945/286/Lyxmodell

PV56 1938-1945/1 321/Lyxmodell med utbyggt bagagerum

PV57 1938-1945/275/Chassi

Volvo PV 51 Cabriolet Nordberg 1937

Ursprungligt pris (1937): Ca 60 000-70 000 kronor.

Uppskattat pris (2019): Cirka en miljon kronor.

Motor: Bensin. 6-cylindrig längsmonterad radmotor med sidventiler. Cylindervolym 3 670 cm3. Max effekt 86 hk vid 3 400 r/min.

Kraftöverföring: Motorn fram, bakhjulsdrift. 3-växlad manuell låda.

Hjul: 6,00-R16.

Mått/vikt (cm/kg ): Axelavstånd 288, längd 485, bredd 168. Tjänstevikt 1 630, maxlast 370. Tank 50 liter.

Fartresurser: Toppfart ca 120 km/h.

Bränsleförbrukning: Blandad körning ca 1,0 l/mil.