Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Xpeng P5 har en säregen och lite slokande profil, inte alldeles olik gamla Citroën C6.Xpeng P5 har en säregen och lite slokande profil, inte alldeles olik gamla Citroën C6.Xpeng P5 har en säregen och lite slokande profil, inte alldeles olik gamla Citroën C6.
Xpeng P5 har en säregen och lite slokande profil, inte alldeles olik gamla Citroën C6. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Provkörning av Xpeng P5

Premium När kinesiska Xpeng kommer till Sverige är det ingen tvekan om vem man vill sätta på plats. Inspirationen från Tesla skiner tydligt igenom. Men utmanaren brister på vissa punkter.

Flodvågen väller in och dränker allt i sin väg. Från ingenstans har en rad kinesiska bilmärken tagit sig in på den svenska marknaden och de gör det med besked. När MG lanserade den lilla eldrivna suven ZS i fjol klättrade den rakt in på topplistan över de mest sålda bilarna i Sverige.
Tätt i hälarna följde både Aiways och Nio och nu också Xpeng. Det handlar om en ung biltillverkare, bolaget grundades i sydkinesiska Guangzhou 2014 och de första bilarna började man inte sälja förrän 2018. Numera har man tre modeller på programmet, samtliga renodlade elbilar, och en fjärde är på gång: en större suvmodell kallad G9. I Norge har man redan etablerat sig, men först nu tränger man också in i EU.