Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Med drag av Porsche Panamera tar Zeekr sikte på Europa med modellen 001.Med drag av Porsche Panamera tar Zeekr sikte på Europa med modellen 001.Med drag av Porsche Panamera tar Zeekr sikte på Europa med modellen 001.
1 AV 2
2 AV 2
Med drag av Porsche Panamera tar Zeekr sikte på Europa med modellen 001.
Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle

Provkörning av Zeekr 001 Privilege AWD

Premium Låt er inte luras av att elbilen Zeekr 001 ser ut som en blandning av en Lynk & Co och en Porsche. Eller att körkänslan är tagen från Polestar 2. Geely bygger det nya märket Zeekr med en klar målsättning att nå högsta premiumnivå. Så Volvo Cars – se upp.

China Euro Vehicle Technology, eller CEVT, grundades redan 2013 och fick som första uppgift att utveckla en ny bilplattform för Geely-gruppens alla olika märken. Resultatet blev plattformen CMA som vi i Sverige hittar i bilar som Volvo XC40 och C40, Polestar 2 och Lynk & Co 01.
CEVT utvecklade också Lynk & Co:s bildelningsapp, för övrigt inget att skryta med direkt, och en ny växellåda. Det var också CEVT som fick uppdraget att bygga den självkörande bil som presenterades tillsammans med Google-företaget Waymo i Los Angeles i november förra året.

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.