Provkörning av Renault Arkana E-Tech 145 R.S. Line
Renault vill få det till att Renault Arkana E-Tech 145 är en ny, sportig och mer miljömedveten suv. Själva håller vi inte riktigt med.
Vi kan börja med begreppet ”ny”. Arkana må vara en ny modell för vår del av världen, men har funnits både i Ryssland och Sydkorea en tid. I Ryssland är det en äldre plattform som används men i Korea är det den nyare CMF-B som är grunden, samma plattform som finns i Clio samt Nissan Juke.
Vår Arkana är den senare, som tur är, och byggs i Sydkorea. Att Arkana bygger på en äldre plattform betyder vissa begränsningar som vi ska återkomma till.
Och inte är Arkana speciellt liten heller. När du ser bilder på en Arkana och hör om kopplingen till Clio-plattformen är det lätt att tro att det är Captur med sluttande taklinje. Men Arkana är åtta centimeter längre än Kadjar, en modell som upplevs bra mycket större. Axelavståndet är 2,72 meter, sju centimeter längre än Kadjar. Arkana är också bredare med ett större bagageutrymme. Längden har delvis med den sportiga taklinjen att göra. För att få ett hanterbart baksäte så behöver bilen bli längre. När jag sätter mina 188 centimeter bakom mig själv är det gott om plats för fötter och ben men lite trångt upptill, speciellt närmast dörren. Det blir i praktiken svårt att sitta tre vuxna i baksätet eftersom de som sitter vid dörrarna kommer att vilja dra sig inåt.
Det här är nytt
Bilmodell
Modellen Arkana har sålts i såväl Ryssland som Sydkorea men kommer nu till Europa.
Hybrid
Trots att det finns laddhybridalternativ hos Renaults motoravdelning blir det ”bara” hybrid i Arkana.
Taklinje
Sluttande tak ger en lång bil för att få plats med vuxna i baksätet.
Lastkapaciteten på hybriden är 480 liter. Här hade Renault kunnat placera ett laddbart batteri men tekniken ansågs för dyr för målgruppen. Renault tog därmed samma beslut som koncernkompisen Nissan gjorde med Qashqai – inga laddhybridvarianter på de två suvarna. Arkana får heller inte fyrhjulsdrift, något som erbjuds i Ryssland.
Benämningen E-Tech tyder på elektrifiering men frågan är hur effektiv drivlinan är egentligen? Renault har också valt att kalla alla sina hybrider för E-Tech. Megane har en E-Tech som är laddhybrid medan det i Clio och Arkana handlar om hybrider.
Det laddbara batteriet på 9,8 kWh från Megane har här ersätts av ett litiumjonbatteri på 1,2 kW. Renaults hybrider använder elmotorn och energin från batteriet i stället för en koppling. Arkana startar alltid på elmotorn och det märks tydligt att bilen kör på elkraft när du kör långsamt i stadstrafik.
Men att det inte finns någon direkt koppling mellan gaspådraget och hur bilen rör sig framåt skapar en väldigt speciell köregenskap. Är du en förare som automatiskt lyssnar på motorvarvet och hanterar gaspedalen efter det blir det problem. Helst ska du öka volymen från stereon och strunta helt i varvtalet från bensinmotorn. Bry dig inte om att motorn rusar helt oförklarligt ibland och njut i stället av eldriften när det går långsamt.
I den mindre modellen Clio ger hybridmotorn en WLTP-förbrukning på 0,44 liter per mil. I den större Arkana stannar förbrukningen på 0,49 liter per mil. Eftersom laddhybriderna har en fördel i WLTP-mätningen har Megane-laddhybriden låga 0,13 liter per mil. Förbrukningen i Arkana beror mycket på hur väl du lyckas tygla impulsen att vilja gasa på när du tycker att bilen reagerar för långsamt. Precis som med steglösa växellådor från till exempel konkurrenten Toyota, kräver den här drivlinan en mycket lugn och behärskad körteknik.
När Renault möter mig på flygplatsen i Köpenhamn tar jag chansen att direkt få några mil motorväg bakom ratten. Vi ska några mil norrut för att få lite information och en titt på de olika versioner och motorer som Renault erbjuder till Arkana. Förutom E-Tech säljs också en TCe 140, en renodlad bensinmotor med ett förstärkt stopp-start-system, så kalllad mikrohybrid (mildhybrid).
Renault erbjuder utrustningsalternativen Zen, Intense och R.S. Line. I Sverige erbjuds E-Tech i samtliga alternativen men vill du ha dyraste R.S. Line är det bara E-Tech som gäller. Den svenska importören räknar också med att sälja flest av E-Tech-modellerna och då som Intense eller E-Tech.
I Intense ingår bland annat backkamera, automatisk avbländning och 9,3-tumsskärmen i mittkonsolen. Framför ratten finns då en sjutumsskärm som kan spegla navigatorn. I R.S. Line är det samma 9,3-tums pekskärm i mitten men då i kombination med en fin 10-tumsskärm framför föraren med fler möjligheter att skräddarsy grafiken och med fler färger.
På parkeringen vid vår samlingsplats står olika kombinationer av drivlina, färger och utrustning. Jag blir väldigt sugen på den fina orange färgen men den finns inte tillgänglig med den viktiga E-Tech-drivlinan. Så det får bli en vit E-Tech R.S. Line som tar mig norrut och stränderna runt Gilleleje, strax norr om Helsingör utmed kusten.
Precis som i Clio E-Tech är vägbullret påtagligt i högre hastigheter på den danska motorvägen. Styrningen är relativt neutral men det finns flera konkurrenter som är både mer direkta, lättare och följsammare i ratten. Jag sitter inte högt som i en suv utan Arkana är mer som en crosscountry. Markfrigången är 20 centimeter, ungefär som en Volvo Cross Country.
Det intrycket hänger med till designen som påminner om en sportig kombi med terrängattribut i form av svarta detaljer nedtill. Lyktor och grill påminner om övriga Renault-modeller med sina tydligt böjda C-formade lyktor fram och med den långsmala lyktan bak.
4 frågor
Ni har valt att satsa mest på den dyraste versionen med mest utrustning. Varför tror ni att flest kommer att köpa den?
– Bilen är väldigt sportig och jag tror att R.S. Line passar bra till det sportiga utseendet, du vill att insidan ska hänga med den sportiga looken på utsidan. Det är fokus på R.S. Line och Intense och vi tror mycket på den unika designen.
Och hur tror ni fördelningen blir mellan E-Tech och den rena bensinmotorn?
– Vi tror mycket på hybriden och det är också därför vi valt att bara ha R.S. Line till den. Skatten är bättre på hybriden och köparna i Norden är också mer miljömedvetna, vill göra ett klimatvänligare val.
Skulle du vilja ha mer subventioner för hybridmotorerna, även om de inte är laddbara?
– Ja, det skulle jag. Det är svårt ibland utan subventioner och köparna kanske behöver en push för att välja mer elektrifierat. Många är också osäkra på hur elbilar och hybridbilar fungerar.
Du sa tidigare att den här bilen passar alla men är det här en bil som ska ta köpare från andra märken eller mest en bil för till exempel de som redan i dag äger en Renault, som till exempel Megane?
– Jag tror att den här kan locka några som haft något liknande i look och design men som vill ha något nyare. Många har också råd med den om vi jämför med andra bilar i samma segment.
Renaults nye vd Luca de Meo vill tjäna mer pengar på ett smalare men dyrare modellprogram. Han har till och med tagit beslut att lönsamhet är viktigare än volym och Renault räknar därför med att sälja färre bilar under en period.
Luca de Meo satsar förstås på en rad nya elbilar där helt elektrifierade Megane kommer redan i höst och följs av en billig Renault 5. Här finns förstås ytterligare en anledning till att vi inte ser någon laddhybridversion av Arkana. Renault och Nissan har valt att gå direkt från hybrider till elbilar för att spara pengar och hamna i fas med utvecklingen.
Trots strategin med en rad dyrare bilar ligger Arkana bra till i en ren prisjämförelse. Renault-handlarna öppnar orderböckerna nu i september med en första leverans av bilar lite drygt tolv veckor senare. Grundversionen Arkana Zen är billigare än motsvarande alternativ från Toyota C-HR, Kia Ceed och Citroën C4.
En tydlig nackdel jämfört med flera konkurrenter är dragvikten där Arkana E-Tech har en maximal dragvikt på ynka 760 kg, det rena bensinalternativet drar 900 kg.
Renault Arkana E-Tech 145 R.S. Line
Pris: 307 900 kronor, säljstart i september 2021.
Motor: Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 10,8:1. Borrning/slag 78,0/83,6 mm, cylindervolym 1 498 cm3. Max effekt 94 hk (69 kW) vid i. u r/min, max vridmoment 148 Nm vid 3 600r/min. Elmotor 49 hk (36 kW), 205 Nm. Samlad effekt 143 hk (105 kW), 205 Nm. Batterityp litiumjon, 1,2 kWh
Kraftöverföring: Motorer fram, framhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ: Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram Mac Pherson med hjälparm. Bak torsionsaxel.
Styrning: Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,2 meter.
Bromsar: Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.
Hjul: Lättmetallfälg. Fälgbredd i. u tum, däck 215/60 R17.
Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 272, längd 457, bredd 182, höjd 158, spårvidd f/b 156/158. Markfrigång 20,0. Tjänstevikt 1 480, maxlast i. u, max släpvagnsvikt 760. Tank 55 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 480-1 263.
Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 10,8 s, toppfart 172 km/h.
Bränsleförbrukning (WLTP): Blandad körning 0,49 l/mil. CO2 111 g/km.
Garantier: Nybil 5 år, vagnskada 3 år, lackskydd 3 år, rostskydd 12 år, assistans 5 år.
Skatt: 2 607 kronor per år de första tre åren, därefter 360 kronor per år.
Rivaler
Toyota C-HR 2,0 Hybrid
En lite mer vågad design, lite mer kraft men också lite sämre innerutrymmen. Ska du hålla dig borta från laddhybrider är ändå Toyotas hybrider ett alternativ till Qashqai och Arkana.
Pris: 337 700 kronor.
Kia Niro Hybrid
Väldigt mycket mindre vågad design, lite mindre kraft men bra innerutrymmen och lägre pris. Med Kia Niro får du också en dubbelkopplingslåda.
Pris: 284 800 kronor.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se