Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Saab 9-3 Viggen i mitten, Saab 9-5 Aero Hirsch till vänster och Saab 9-3 SportCombi Turbo X till höger.Saab 9-3 Viggen i mitten, Saab 9-5 Aero Hirsch till vänster och Saab 9-3 SportCombi Turbo X till höger.Saab 9-3 Viggen i mitten, Saab 9-5 Aero Hirsch till vänster och Saab 9-3 SportCombi Turbo X till höger.
Saab 9-3 Viggen i mitten, Saab 9-5 Aero Hirsch till vänster och Saab 9-3 SportCombi Turbo X till höger. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Saab Turbo-special: Vi kör Viggen, Aero Hirsch och Turbo X i Trollhättan

Premium Saab plus överladdning går hand i hand ända sedan salta 99 Turbo med Inca-fälgar lanserades 1978. Men mycket vill ha mer och givetvis undanhöll inte Saab sina turboentusiaster detta. Vi plockar ut tre olika modeller av olika generationer, den ena hetsigare än den andra och ger oss ut på Saabs hemliga testbana i Trollhättan.

Luften vibrerar, känslorna sitter på utsidan och huden har ståpäls. Tre olika maxade Saab Turbo ur olika generationer och modeller står parkerade på innerplan på Nevs – givetvis före detta Saabs – provbana ”Stallbacka Test Track” vid norra porten till den jättelika ödsliga bilfabriken. Inte undra på att kroppen laddar på. Den klassiska testslingan är granne med Trollhättan-Vänersborgs flygplats i Malöga och för en stund är det för svenska bilhjärtan sammanfallna Saab ånyo på plats, uppe på tå. Blå, silver och svart – det är färgerna för dagen. Men mer är det de klatschiga reklamnamnen Viggen, Hirsch och Turbo X som fört oss hit denna gnistrande sensommardag. Till och med vädergudarna är Saab-vänner denna speciella dag. Dags att rasta några av de hetsigaste Saab-jyckarna någonsin!

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.