Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daniel Östlund / Teknikens Värld

Provkörning av Tesla Model Y Long Range Dual Motor

Premium En rymlig och praktisk Tesla utan fladdrande måsvingar och prislapp långt över en miljon – ja, det är precis vad många elbilister har gått och väntat på och nu är den här. Är det här Teslan alla ska ha?

Som vanligt, när det gäller Tesla, har väntan varit lång. Först visas den nya bilen, sedan händer… ingenting. Och efter lång väntan händer… ingenting. Sedan, helt plötsligt, smäller det till och vi översvämmas av bilar. Model Y premiärvisades redan våren 2019 och har försenats i flera omgångar, delvis beroende på att Tesla inte har fått igång fabriken i Berlin som ska bygga den Y-bilar som ska säljas i Europa. 

Nu har det smällt till ändå. Teslas leveransdepå i Trosta i närheten av Arlanda är fullkomligt översvämmad av fabriksfärska Model Y-bilar och det kan vi tacka Kina för. I väntan på att Berlin-fabriken ska komma igång har Tesla bestämt sig för att skeppa bilar från Shanghai till Europa och den första skeppslasten kom hit i slutet av augusti och en till är på väg. Den som beställer en Model Y Long Range Dual Motor nu kan få den redan innan september månad är slut medan den som vill ha Performance-modellen får vänta till början av nästa år.