Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Gudrun Muschalla / BMW

Trio i BMW 02 – Touring, Cabriolet och tii

Premium Vad var det som 02-serien hade som alla andra saknade för 50 år sedan? Vi provkör tre klassiker – 1600 cabriolet, 1802 Touring och 2002 Tii – ur fabrikens egna samlingar, och försöker hitta 02-själen på landsvägarna i Bayern.

I dag är BMW-varumärket alla marknadsförares dröm. Bilarna ses som både sportiga och exklusiva, och har status hela vägen från Rinkeby till Djursholmstorg.
Hur gick det till? Svaret har du här: fröet såddes av den kompakta -02-serien som i år fyller 50 år. Den hade de rätta generna, pappan var den framgångsrika ”neue Klasse”, 1500/1800-modellen som hade presenterats på Frankfurtsalongen hösten 1961. 1500/1800-modellen blev en omedelbar succé och räddade BMW från att övertas av värsta konkurrenten i Stuttgart, Mercedes-Benz. Självklart ville man utveckla konceptet. Redan 1963 diskuterades därför en mindre modell, och det ledde så småningom till 1600-2.

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.