Foto: Daniel Abrahamsson / Moderna Klassiker

Provkörning av Porsche 911 Speedster (1989)

911 Speedster var modellen som skulle få Porsches försäljning att blomma på nytt i USA. Och det lyckades den med. Men Porsche 911 Speedster är så mycket mer än ett säljtrick – den är en körglad hyllning till Porsches mångåriga historia!

I slutet på 1980-talet var det knapra­ tider i Amerikat. Wall Street fick nästan byta namn, Coca-Cola funderade kanske på att sälja till Herrljunga Cider och Porsche USA hade fler förfrågningar på traktorer än vad de hade på bilar. Det enda som Porsche USA kunde tänka sig skulle få försäljningen att komma i gång igen var om de kunde locka kunderna med något riktigt speciellt. Det var därför också vad de sa till huvudkontoret i Stuttgart: ”Ge oss något riktigt, riktigt speciellt!”.
”Nja, vi är ju precis färdiga med nya 964… Räcker inte det?”, sa tyskarna. Men så kom de att tänka på en gammal 911-skiss som de hade liggandes. En Speedster skulle vara relativt lätt att producera, eftersom den kunde byggas på chassit från en vanlig 911 Cabriolet. Ovandelen av vindrutan liksom sidorutorna kapades av och över baksätet monterades en sorts tonneau-överdel med två kupor/kåpor bakom respektive framstol. En hyllning till 356 Speedster hade fötts!

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill