Provkörning av Porsche 911 Speedster (1989)
911 Speedster var modellen som skulle få Porsches försäljning att blomma på nytt i USA. Och det lyckades den med. Men Porsche 911 Speedster är så mycket mer än ett säljtrick – den är en körglad hyllning till Porsches mångåriga historia!
I slutet på 1980-talet var det knapra tider i Amerikat. Wall Street fick nästan byta namn, Coca-Cola funderade kanske på att sälja till Herrljunga Cider och Porsche USA hade fler förfrågningar på traktorer än vad de hade på bilar. Det enda som Porsche USA kunde tänka sig skulle få försäljningen att komma i gång igen var om de kunde locka kunderna med något riktigt speciellt. Det var därför också vad de sa till huvudkontoret i Stuttgart: ”Ge oss något riktigt, riktigt speciellt!”.
”Nja, vi är ju precis färdiga med nya 964… Räcker inte det?”, sa tyskarna. Men så kom de att tänka på en gammal 911-skiss som de hade liggandes. En Speedster skulle vara relativt lätt att producera, eftersom den kunde byggas på chassit från en vanlig 911 Cabriolet. Ovandelen av vindrutan liksom sidorutorna kapades av och över baksätet monterades en sorts tonneau-överdel med två kupor/kåpor bakom respektive framstol. En hyllning till 356 Speedster hade fötts!
Namnet Speedster har varit en del av Porsches historia sedan 1954, då 356 Speedster presenterades. Men förfadern, 356 1500 America Roadster, kom redan 1952. Den hade en helt handgjord aluminiumkaross och vägde 60 kg mindre än 356 Coupé och toppfarten, 175 km/h med dess fyrcylindriga boxermotor på 70 hk, var en prestation på sin tid. Den hade skjutrutor i dörrarna, hopvikbart regnskydd, skålade säten och var utvecklad uteslutande för den amerikanska marknaden. Tillverkningen av 356 1500 America Roadster stannade vid endast 16 exemplar.
356 Speedster däremot, som alltså kom två år senare, blev tack vare sitt låga pris en stor tillverkningssuccé.
Efter att den sista 356 Speedstern hade tillverkats 1958 dröjde det länge innan namnet kom på tal igen. Och när det väl var dags var tanken den samma som från början – men utfallet blev ett annat. Speedster var tänkt som en mer råbarkad version av 911. I standardutförande var den enklare utrustad än en vanlig 911 och den ursprungliga tanken var att den därför också skulle få ett lägre pris än övriga 911:or (à la 356 Speedster). Men i slutänden, när bilen var klar för produktion, gjordes nya kalkyler och de kom i stället fram till att den skulle bli dyrare än en 911 Cabriolet… Av den anledningen bestämde sig Porsche för att begränsa upplagan, och på så vis var 911 Speedster redan från början en bil för entusiaster. 2 104 exemplar tillverkades, varav ungefär 800 hamnade i Amerikat.
Den bil som vi kör i dag är från 1989 och precis som alla andra Speedsters byggdes den under första halvan av det året. Karossen kunde fås i två olika utföranden. Antingen den vanliga, smalare Carrera-karossen, eller som den här – med den breda Turbo-karossen. När kunderna beställde sina bilar tänkte de att de lika gärna kunde lasta på så många tillval som möjligt – det var ju ändå en begränsad upplaga! Detta ledde till att nästan samtliga exemplar fick den breda Turbo-karossen och att det numera därför är den smala karossen som är den mest eftertraktade. Inte fler än 171 ”slanka” Speedster byggdes. I det utförandet är Speedster 70 kg lättare än 911 Cabriolet. Skillnaderna mot en vanlig Carrera eller Cabriolet är i övrigt små. Utöver bromsar från Turbo-modellen är det mesta sig likt i en Speedster, om man kommer från en instegs-911.
Visste du att...
Helt nya 911 Speedster har samma motor som 911 GT3? På så vis kommer den nya bilen bli en betydligt mer potent vagn än sin historiska släkting.
Fler provkörningar från Moderna Klassiker hittar du här!
Under den hårda kåpan bakom mitt huvud gömmer sig en sufflett. Enligt Porsche är den enbart för ”nödsituationer under extrema väderförhållanden”. Efter att monterat upp suffletten kan jag konstatera att man måste planera nödsituationernas ankomst noga om den ska vara till någon nytta. Uppfällningen av suffletten är nämligen inte gjord i en handvändning. Att fälla upp suffletten och haka fast den i vindrutan är inget problem – det är fastsättningen i sufflettens bakkant som är bekymret. Även om det bara tar någon minut att fälla upp suffletten, så är man inte klar där. Det tar ytterligare tio minuter att fästa alla de knappar som håller fast suffletten i bakkant. När suffletten väl är förankrad och man är redo att åka i väg, så är sannolikheten därför hög att ”nödsituationen” redan är över. Det finns alltså inget baksäte, för där ligger taket. Så om du har barn eller vänner som vill åka med, har du ett högst påtagligt problem. Men låt oss vara ärliga – vem behöver barn eller vänner om man har en bil som den här?
I få andra Porschar uppskattar jag boxersexan så mycket som i Speedster. Och i det här fallet har upplevelsen helt och hållet med motorljudet att göra. Det finns nog många som skulle säga att deras absoluta favoritmotorljud kommer från en boxersexa från Porsche. Jag är beredd att hålla med. Det är kanske inte min absoluta favorit, men 3,2-literssexan (som är direkt hämtad från 911 Carrera) finns helt klart med i toppen – och i just den här bilen låter den på något vis extra härligt. Jag inbillar mig att det har med kåpan, precis bakom mitt huvud, att göra. Det känns som om den får ljudet från motorn och avgassystemet att vandra rakt in i mina öron – utan några som helst omvägar. När jag ökar trycket på gaspedalen belönas inte bara mina öron med mer skön musik – bilen rör på sig ganska bra också. Visst, med moderna referenser är det väl inte så att jag trillar ur sätet, men med dåtida mått mätt måste det ha varit ganska imponerande prestanda. Likaså måste körkänslan ha varit enastående. För det är den än i dag. Med den Turbo-breda karossen och den låga tyngdpunkten rör sig 911 Speedster lika atletiskt över vägen som Georg Hackel i en rodelbana. Med 245 hästkrafter, som tar dig till 100 km/h på drygt sex sekunder, tänkte Speedsters designer Helmuth Bott att bilen kunde vara lämplig att köra med på bana. Av den anledningen är vindrutan helt avtagbar. Efter att ha lossat några få skruvar kan du lyfta av hela vindrutan – som saknar ramar. På det viset kan du smiska banor med ännu lägre luftmotstånd. I sådana fall ska det väl också sägas att hjälm med visir är att föredra… Även om motorn och styrningen är riktigt fin, så är det faktiskt växellådan som gör störst intryck på mig. Om jag jämför med BMW:s samtida manuella växellådor, som jag håller väldigt högt, så är den här ännu trevligare. Jag skulle säga att den femväxlade manuella lådan, rent handhavandemässigt, är felfri. Det finns inte minsta lilla detalj att gnälla på. Det är den finaste växellåda jag någonsin har umgåtts med.
Visste du att...
Bilar med den breda Speedster-karossen, från 911 Turbo, faktiskt är ”billigare” än den smala? Färre tillverkade ger högre samlarpriser! Men vem vill inte ha en bakdel som den här?
Åtta olika serier och specialmodeller har tagits fram med namnet ”Speedster” och nu är en nionde presenterad. Porsche 356 A 1500 GS Carrera GT Speedster var en höjdpunkt 1957 med 1171 sålda exemplar under ett och samma år – och de 356 tillverkade 911 Speedster i 997-serien år 2010 blev ett tillfälligt avbrott i produktionen av Speedster. Förra året var det 70 år sedan som Porsche släppte sin första modell, 356, och de valde därför att uppmärksamma detta genom att visa upp en 911-variant med klassiska linjer och modern teknik. Konceptet kallades 911 Speedster Concept. Under Parissalongen 2018 visades en produktionsklar modell upp och Porsche meddelade samtidigt att en ny 911 Speedster kommer produceras i begränsad upplaga. Historiskt hedrande 1 948 exemplar blir det, för att vara exakt.
Porsche 911 Carrera 3.2 Speedster 1989
Ursprungligt Pris (1989): 378 400 kronor.
Uppskattat Pris (2020): Cirka 1 800 000 kronor.
Motor: Bensin. 6-cylindrig luftkyld boxermotor. 2 ventiler per cylinder. Cylindervolym 3 164 cm3. Max effekt 231 hk (170 kW) vid 5 900 r/min, max vridmoment 284 Nm vid 4 800 r/min.
Kraftöverföring: Motorn bak, bakhjulsdrift. 5-stegad manuell växellåda.
Hjul: Lättmetallfälg 16 tum, däck fram 205/55 R16, bak 245/45 R16.
Mått/Vikt (cm/kg/grader): Axelavstånd 227, längd 429, bredd 177, höjd 120, spårvidd f/b 137/138. Tjänstevikt 1290. Tank 80 liter.
Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 6,1, toppfart 240 km/h.
Bränsleförbrukning: Blandad körning cirka 1,0 l/mil.
Artikeln är ursprungligen publicerad i Moderna Klassiker nummer 4/2019.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se