Så förvandlar du din elbil till mysig campingstuga
Vi har väl alla någon gång sovit i bilen och svurit över både fukt, igenimmade rutor och kyla på morgonkvisten.
Men så behöver det inte vara.
Kör du elbil kan du få ett bra klimat i bilen hela natten.
Men glöm inte madrassen.
Med en fulladdad Hyundai Ioniq 5 gav vi oss ut på en liten roadtrip på sidär 150 mil. Bilen packades med kylbox, pyjamas och på vägen köptes en kokplatta.
Resan gick från Stockholm till Garviks camping på Rossö på västkusten och vidare via Båstad, Ängelholm, Halmstad, Ljungby tillbaka till Stockholm.
Efter två övernattningar i bilen kan vi konstatera att elbilen erbjuder en rad nya möjligheter för alla som vill ha en enkel övernattning på vägen.
Men om biltillverkarna verkligen vill marknadsföra det här som en användbar finess så återstår det vissa detaljer.
Vi kan börja med det positiva.
Elbilen har den uppenbara fördelen att du kan köra klimatanläggningen hela natten utan att det brummar, drar ur 12-voltbatteriet eller släpper ut farliga avgaser.
Det betyder att jag får vilken temperatur jag vill i bilen och klimatanläggningen motar undan all typ av fukt. Oftast har elbilarna också bra innerutrymmen med totalt sett långa kupéer.
Två meter säng
Med nedfällt baksäte och framskjutna stolar går det att få till två meter liggyta. När baksätet fälls blir ”sängen” inte helt plan så du behöver ligga med huvudet mot framstolarna. Första natten tillbringas utan madrass och då är det alldeles för hårt. Men ett stopp på Jysk norr om Göteborg resulterar i en sju centimeter tjock madrass på 60x190 som passar bra. Två såna madrasser och du har en bekväm dubbelsäng.
Det går hyggligt bra att byta om till pyjamas i framstolen och sedan krypa bak till sängen, till och med för min stela kropp. Solskydden på sidorutorna bak ger bra mörkläggning för överkroppen och de tonade rutorna gör att jag känner mig skyddad från insyn.
Ioniq 5 är utrustad med flera eluttag och V2L funktionen betyder att jag kan få el till min kokplatta utomhus och el till kylboxen inne i bilen. Kylboxen fungerar även i 12-voltsuttaget.
Matlådan hålls kall under hela resan och morgonkaffet kokas enkelt till frukost.
Behövs ett campingläge
Men för att elbilen ska bli ett fullgott alternativ till tält eller hyrd campingstuga behöver biltillverkarna få till vissa detaljer.
Ett smart campingläge skulle behövas där jag kan använda klimatanläggningen och lampor i bilen utan att behöva använda tändningen. Samma läge ska då slå av varningsljud ifall jag går i väg från bilen med läget påslaget eller öppnar någon dörr. Pipet när bakluckan öppnas väcker grannarna på campingen. Eller pipet när jag lämnar bilen med påslagen tändning.
Man kan också önska något slags förtält så att det går att ha smutsiga och blöta saker utanför bilen. Nu blir det mycket flyttande av väskor fram och tillbaka och försöka hålla skorna på mattan.
V2L-funktionen är bra men betydligt krångligare än en vanlig stickkontakt, speciellt om du växlar mellan att bo i och köra bilen. Biltillverkarnas ibland överdrivna säkerhetstänk gör det helt enkelt onödigt svårt att ha bilen som bostad.
Men som en tillfällig övernattningsmöjlighet är elbilen ett väldigt bra alternativ. Ännu bättre blir det när biltillverkarna tar tillvara på den här möjligheten.
Laddresan:
OKQ8 Örebro: Ett första laddstopp för att säkra att vi kommer fram till Strömstad. Laddar 38 kWh relativt snabbt med topp på knappt 50 kW.
Ionity Strömstad: Snabb laddning på cirka 143 kW och jag hinner knappt äta middag innan jag fått i 51,6 kWh.
Ionity Varberg: Efter första övernattningen, där klimatanläggningen sänkte räckvidden med endast tre mil, kör jag till Varberg. Laddar upp till 87 procent av fullt batteri och får i 60,7 kWh.
Tesla Halmstad: Det passar bra att stanna på Teslas laddstation i Halmstad där det finns gott om plats. Men med 42 kW:s laddning tar det tid att få i 45 kWh.
Tesla Mantorp: Det är lång kö till Ionity-laddarna vid Circle K i Mantorp så jag kör till Teslas laddare på andra sidan E4:an. Återigen endast 42 kW och det tar tid att få i totalt 41 kWh. Dessutom måste jag byta laddstolpe halvvägs.
MER Narvavägen, Stockholm: Kommer till Stockholm med 23 km räckvidd kvar och behöver stödladda lite för att få i gång 12 Voltsbatteriet. Laddar 13 kWh.
MER Narvavägen, Stockholm: Behöver ladda fullt får att kunna mäta förbrukningen. Det tar lite tid med MER-laddaren på 50 kW. Laddar totalt 62,8 kWh får att nå 100 procent.
Totalt använder jag 312,1 kWh för att köra 149,2 mil och sova två nätter i bilen. Det ger en snittförbrukning på 2,1 kWh per mil under mestadels snabb motorvägskörning.
Sovresan:
Övernattning Garviks camping: Efter en lång dag lägger jag mig tidigt och får sova. Slår av och på tändningen och provar olika inställningar på klimatanläggningen. Sover bra men på för hårt underlag. Vaknar med ömmande höft.
Övernattning Varberg: Efter att ha laddar på Ionity i Varberg och ätit en sen middag blir jag kvar på parkeringen utanför McDonald's. Har köpt en madrass på Jysk så nu blir det betydligt bekvämare. Somnar med påslagen tändning och vaknar när vindrutetorkarna går i gång. Slår av tändningen och somnar om. På morgonen åker jag till badhuset i Varberg för en dusch och morgontoalett.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se