Från vänster till höger: Aiways U5, Hyundai Santa Fe Plug-in Hybrid, Maxus Euniq6 och Mercedes EQB.
Från vänster till höger: Aiways U5, Hyundai Santa Fe Plug-in Hybrid, Maxus Euniq6 och Mercedes EQB. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Familjebilar: 2 Kina-elbilar, en tysk och laddbar korean

Kineserna väller in på bred front. Vi ställer uppstickarna Aiways och Maxus mot etablerade Hyundai och Mercedes och ser vad de går för, om de har vad som krävs för att sätta dem på plats. Häng med på ett test av fyra suvar mitt i mellanklassen.

I detta test får du reda på följande:

Bilen med bäst köregenskaper.

Vilken som är säkrast.

Bilen som har bäst utrymmen.

Ägandekostnaderna.

Bästa valet för dig.

Och mycket, mycket mer.

Sveriges populäraste biltest

Vi testar alla bilar på svenska vägar, där du kör. Vi mäter förbrukning och räckvidd på väg och i labb, vi testar säkerheten och vi redovisar alla ägandekostnader. Allt detta och mycket mer om följande bilar får du i detta test:

  • Aiways U5 Premium (elbil)
  • Hyundai Santa Fe Plug-in Hybrid Advanced (laddhybrid)
  • Maxus Euniq6 (elbil)
  • Mercedes EQB 350 4Matic (elbil)

Detta test plus allt övrigt exklusivt och unikt material på teknikensvarld.se får du tillgång till som prenumerant. Teckna din prenumeration längre ned på denna sida.

Länge rådde ett lugn på bilmarknaden. Vi var vana vid alla bilmärken och deras olika modellserier, som uppdaterades vart fjärde år. Länge ryktades det också om att de kinesiska biltillverkarna snart skulle komma och invadera västvärlden med sina lågprisprodukter, men det hände aldrig. Kineserna hade fullt upp med att mätta den inhemska bilhungern, som bara växte år för år.
Tills marknaden där borta i öster plötsligt var mättad och kineserna började exportera sina DFSK, MG och Maxus. Inte nog med det, nya bilmärken började poppa upp i Kina, märken som Nio, Xpeng och Aiways, elbilstillverkare som tydligt riktar udden mot Tesla. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill