Vad har Audi RS3 Sportback, BMW M240i xDrive Coupé, Hyundai i30 N Fastback, Toyota GR Yaris och Volkswagen Golf R gemensamt? Samtliga ingår i Teknikens Världs första prestandabilstest för året.
Vad har Audi RS3 Sportback, BMW M240i xDrive Coupé, Hyundai i30 N Fastback, Toyota GR Yaris och Volkswagen Golf R gemensamt? Samtliga ingår i Teknikens Världs första prestandabilstest för året. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

5 busbilar i het uppgörelse

Fem rivjärn vars enda syfte på jorden är att omvandla bensin till sång, gummilukt och rök från friktionen mot underlaget. Nu avgör vi vilken bil som slinter bäst – även när det är halt.

Sveriges populäraste biltest

Vi testar alla bilar på svenska vägar, där du kör. Vi mäter förbrukning och räckvidd på väg och i labb, vi testar säkerheten och vi redovisar alla ägandekostnader. Allt detta och mycket mer om följande bilar får du i detta test:

  • Audi RS3 Sportback
  • BMW M240i xDrive Coupé
  • Hyundai i30 N Fastback N DCT
  • Toyota GR Yaris Convenience Pack
  • Volkswagen Golf R

Detta test plus allt övrigt exklusivt och unikt material på teknikensvarld.se får du tillgång till som prenumerant. Teckna din prenumeration längre ned på denna sida.

Försynt kikar solen fram över trädtopparna. Landskapet lever upp när gryningens första strålar når ner till snön som börjar gnistra närmast elektriskt. Den norrländska vintern visar upp sin allra vackraste sida, oskuldsfullt vit. Än så länge är tystnaden tät, men den kommer snart att punkteras när arga motorer väcks ur sin nattvila.
Platsen är Fönebasen, även kallat Färila flygbas, ett nedlagt militärflygfält väster om Ljusdal som vi brukar återkomma till, för här får man vrida ur bilarna i fred utan att störas av trafikregler och begränsningar, för att inte tala om andra bilister som korkar igen vägarna. Det är bara flygfältet och vi.
Och bilarna förstås: fem rivjärn vars enda syfte på jorden är att omvandla bensin till sång och snörök. Låter det otidsenligt? Det är det. Syndigt, nästan, som om man bryter mot något budord. Så med känslan av att det är lite förbjudet river vi liv i 22 cylindrar, vars 1 635 hästkrafter ska hitta ner till snön genom 36 växlar och 18 drivande hjul.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill