Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Bankalaset 2020 – finalen

Slutspelet är här, det är nu det ska avgöras. Nu ska de åtta finalisterna få visa vad de kan runt kurviga Ring Knutstorp och vi håller fast vid vad vi skrev i förra numret – det kommer dyka upp överraskningar när den 17:e upplagan av Bankalaset får sin upplösning!

Sveriges snabbaste biltest

Vi testar alla bilar på svensk bana, på Ring Knutstorp. Vi tar reda på vilka bilar som håller måttet i Ronnie Peterson-kurvan, hur väghållning och gasrepons är och – framför allt – vilken bil som är årets bästa sportbil. Allt detta och mycket mer får du veta i detta test med följande bilar:

Alpine A110S

Aston Martin DBS Superleggera

Audi RS6 Avant

Audi RS Q3

BMW M235i xDrive Gran Coupé

BMW M8 Competition Cabriolet

BMW X6 M Competition

Ford Focus ST

Honda Civic Type R Limited Edition

Lamborghini Huracán Evo

Lexus LC 500

Mercedes-AMG A 45 S 4Matic+

Mini John Cooper Works Clubman

Polestar 1

Porsche 718 Cayman GT4

Porsche 911 Turbo S

Porsche Taycan Turbo S

Renault Megane RS Trophy-R

Toyota GR Supra 2,0

Volkswagen T-Roc R

Volvo V60 T8 Polestar Engineered

Detta test och allt annat exklusivt och unikt material på teknikensvarld.se får du utan kostnad full tillgång till om du scrollar ned en bit på denna sida.

Det rister till i bakvagnen när jag fäller ner i utgången av sista kurvan, alldeles innan start och mål där varvet börjar om. Det rister till bara lite grann, samtidigt som bilen strävar mot banans kantsten på högersidan. Konsten att kunna bära maximalt med fart genom den kraftigt doserade vänsterkurvan över bäcken, plus att kunna gasa fullt så tidigt som möjligt, öppnar upp för högre toppfart på raksträckan. Man kan tycka att vi borde bry oss mindre om en sådan prestanda när vi jagar körglädje, men de bägge delarna hänger ihop. För när kraften går rakt igenom det mekaniska vidunder vi sitter i och når mark utan att försvinna på vägen, då är det bra. När det går att attackera hårdare och hårdare, trots enorm motoreffekt, utan att följsamheten går förlorad – då är det ännu bättre. Bäst? Då blir körningen likt ett motormässigt dominospel där alla bitar faller på plats. Balansen är total, motoreffekt och greppnivå i paritet med varandra plus bromsar som pallar trycket gång efter gång utan att mattas.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.