Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Vi åker till batteribytarstationen i stället för att ladda
2 AV 2
Foto: Glenn Lindberg / Expressen Lifestyle

Byta eller ladda batteri?

Premium Med runt en miljon kronor att lägga på en suv är möjligheterna oändliga. Vill du ha en vanlig laddhybrid, en laddhybrid med snabbladdning, en elbil med snabbladdning eller en elbil som kan byta batteri?

Vi stannar i den vitmålade rutan, gör precis som Nomi säger åt oss och startar tidtagningen. Efter cirka en minut har bilen backat in själv i batteribytesstationen, eller Power Swap Station, som Nio kallar det och på plats uppe i den lilla lådan känns det som att stå parkerad på en fordonslyft för utomhusbruk. Sekunderna tickar, det surrar under bilen och vi börjar undra om det här var rätt val. Borde vi inte ha stannat vid Ionity-stationen i Mantorp i stället?

Just där, i den frågeställningen, sätts fingret på hela varumärket Nios existens. Det kinesiska uppstartsmärket satsar stort på tekniken som gör det möjligt att byta hela batteripaketet på några minuter, och frågan är om det behövs. Är det någon idé? Är det värt besväret?
EL7 är Nios andra modell att börja ­säljas på den svenska marknaden. Sedan tidigare finns stora sedanen ET7 och i skrivande stund lanseras den mindre sedanen ET5. ET7 har redan imponerat på oss med sin svala och exklusiva framtoning och fina komfort, kan EL7 erbjuda samma upplevelse?