Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Test av familjevänliga laddhybrid-kombibilar

Det hände sig en gång i tiden i det lilla, snälla landet Sverige att alla invånarna ville äga en rejält stor kombi. Men en dag lärde sig invånarna ett nytt ord: suv. Nu står en hel hög stora kombibilar och tittar ledset och avundsjukt på de pigga suvarnas lek med invånarna. Räcker det med en elchock för att väcka liv i invånarnas lust och få dem att snegla på kombibilarna igen?

Sveriges populäraste biltest

Vi testar alla bilar på svenska vägar, där du kör. Vi mäter förbrukning och räckvidd på väg och i labb, vi testar säkerheten och vi redovisar alla ägandekostnader. Allt detta och mycket mer om följande bilar får du i detta test:

  • Audi A6 Avant 55 TFSI e quattro S tronic
  • Mercedes E 300 de 4Matic Kombi
  • Skoda Superb iV Combi Sportline TSI 218
  • Volvo V90 Recharge T6 AWD

Detta test plus allt övrigt exklusivt och unikt material på teknikensvarld.se får du tillgång till som prenumerant. Teckna din prenumeration längre ned på denna sida. Första månaden är gratis.

En stor kombi som klarar all last. Fyra, fem golfbagar, en tvillingvagn och plats för en fjällsemester för hel barnfamilj. Svenskarna har älskat sin rejäla kombi och vi har lite småleende tittat på Asien, Europa och Nordamerika och deras vurm för sedaner och coupéer och skakat på huvudet: de begriper ju inte att det enda du behöver är en stor baklucka att ösa in saker genom.
Men något har hänt. För första gången på många, många år är inte längre kombin allra mest populär. Tiden då Volvo V70 prenumererade på förstaplatsen i den svenska försäljningsstatistiken är över. Nu är det suvar som gäller. Lite högre insteg, högre sittposition och tuffare design. Så har suven erövrat världen och nu det finns till och med suvar med sluttande taklinjer och suvar helt utan tak.
Den svenska kombimodellen har fått en sista (?) chans att överleva i form av elektrifierade drivlinor. Som laddhybrider blir kombibilarna högintressanta med låga förmånsvärden och låga ägandekostnader.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill