Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Så bra är bilarnas självkörande system

Många bilar i dag har teknik som delvis kan genomföra körningen på egen hand – så kallad semiautonom körning. Vi har testat och betygsatt åtta olika bilmodeller i mellanklassen.

De semiautonoma, halvt självkörande, system som biltillverkarna erbjuder ska hjälpa föraren vid olika situationer. Ett exempel är om föraren för en kort stund råkar ha blicken på något annat än framförvarande trafik, då ska tekniken både kunna bromsa och styra på egen hand, den kan till och med gasa om trafiken framför börjar rulla snabbare (och den adaptiva farthållaren inte är för lågt satt). De olika systemen, som går under namn som till exempel Pilot Assist (Volvo), Autopilot (Tesla), Travel Assist (Volkswagen) och Drive Pilot (Mercedes), är inte till för att ersätta föraren (som man kan tro om man tittar på klipp på YouTube). I stället ska de ses som en hjälpande och delvis avlastande (utan att föraren förlorar fokus) hand.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.