Foto: Teknikens Värld

Toyota Yaris Cross och Seat Arona i test mot Dacia Sandero Stepway och Ford Puma

Den spanska storsäljaren Seat Arona har uppdaterats och möter motstånd från sprillans nya Toyota Yaris Cross när de ställs mot billiga Dacia Sandero Stepway och sportiga Ford Puma.

Sveriges populäraste biltest

Vi testar alla bilar på svenska vägar, där du kör. Vi mäter förbrukning och räckvidd på väg och i labb, vi testar säkerheten och vi redovisar alla ägandekostnader. Allt detta och mycket mer om följande bilar får du i detta test:

  • Dacia Sandero Stepway TCe 90 CVT Comfort
  • Ford Puma 1,0T Ecoboost MHEV 125 hk ST-Line
  • Seat Arona 1,0 EcoTSI DSG Xperience
  • Toyota Yaris Cross 1,5 VVT-iE E-Four e-CVT Premiere Edition

Detta test plus allt övrigt exklusivt och unikt material på teknikensvarld.se får du tillgång till som prenumerant. Teckna din prenumeration längre ned på denna sida.

Hösten gör sig känd genom bruna åkersträckningar, enstaka gula löv på träden och vissnande ­gräslängder som fladdrar i vägkanten. Vi kör på sörmländska småvägar söder om Mälaren. Vägarna är småfuktiga och testkaravanen sliter upp vatten från ­vägbanan som bildar en dimridå innan det sakta singlar ner mot den kalla asfalten igen.

En blå, vit, orange och grå siluett svischar förbi foto-Pattes kameraobjektiv medan hans skor sjunker i leran på en åker. Det är sådana här bilar folk faktiskt köper idag. Alltså köper för egna pengar. De kanske inte livar upp den stundvis grå och trista vardagen, de håller ner huvudet, biter ihop och gör sitt jobb. Under de senaste åren har biltillverkarna lagt mycket krut på bilar i den kompakta suvklassen så nu gör de faktiskt sitt jobb bra mycket bättre än många av de småbilar som ­passerat och numera kan kallas förfäder. Tekniken har gått framåt och sedan den först ­lanserades i större och dyrare bilar har några år passerat, något som nu betyder att flera av de tekniska hjälpmedlen går att hitta i avsevärt mycket billigare bilar. Bilar som dessa. Om än inte riktigt alla.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill