Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bortförklaringarna håller inte, Nissan!Bortförklaringarna håller inte, Nissan!Bortförklaringarna håller inte, Nissan!
Bortförklaringarna håller inte, Nissan!

Toyota Hilux borde inte få säljas

  Att redaktionens före detta foto-pickup, en Toyota Hilux från 1999, besitter tveksamma egenskaper vid en undanmanöver är ingen överraskning. Sprungen ur en konstruktion från sent 80-tal är den en traditionell pickup planerad och byggd för hantverkaren och bonden.

När vi skriver 2007 i almanackan, snart 2008, ser det annorlunda ut. Precis som sina konkurrenter så betonar Toyota de personbilslika egenskaperna hos nya Hilux. De nya moderna – samtliga bilar i vårt test har lanserats de tre senaste åren – ska kunna fungera som familjebilar, enligt tillverkarna. Långfärdskomfort, materialval och mer personbilslik design är argument som övertygar för att kunna använda företags-pickupen även i det privata. Att andelen dubbelhytter nu står för 80 procent av till exempel Mitsubishi L200:s försäljning i Sverige visar också att bilarna långt ifrån enbart är arbetsmaskiner längre. Bilarna marknadsförs också som familjebilar.

Ompositioneringen innebär också att tillverkarna måste ta ett större ansvar. När bilarna nu kan – och även körs – fortare än tidigare, ofta fullastade med familjemedlemmar i stället för trä i dimensionen två-tum-fyra måste bilarna också ha säkra vägegenskaper.

Och här brister det tyvärr hos Toyota Hilux. På sidorna 50–51 kan du se hur bilen både i Highgrade-utförande med standardmonterade sportigare 16-tums däck (vem hade för tio år sedan trott att pickuper ska säljas som sportiga personbilar) och den populärare Design-varianten med 15-tums vanliga däck misslyckades i älgtestet. 

I stället för att låta bilen förlora en del av sitt grepp och sladda/kasa genom konbanan när chassit inte klarar manövern greppar Toyotan i stället vilket gör att den välter. Tack vare stor skicklighet och erfarenhet lyckas vi precis undvika vältning. Resultatet är entydigt. Vid en undanmanöver i vanlig trafik kommer Toyota Hilux att slå runt. Hur familjen ombord klarar sig då är oklart.

Slutsatsen är enkel. Toyota måste ta sitt ansvar och så fort det bara är möjligt testa ut och applicera ett antisladdsystem på Hilux. Självklart ska sedan de kunder som redan köpt en Hilux få detta eftermonterat. Om detta inte görs visar det japanska företaget en oerhörd nonchalans mot sina kunders liv. Kunder som de i dag lockar till sig genom att säga att de byggt en familjebil. På Teknikens Värld avråder vi bestämt från Toyota Hilux innan den blivit en säker bil.