Våta bandrömmar på Teknikens Världs trackday
Hällregn, stormvindar, solsken och högsommarvärme. Vårens trackday på Mantorp Park bjöd på allt och lite därtill. Men framför allt massor av bilglädje.
Man kan fråga sig vad det är som lockar med att köra varv efter varv, kurva efter kurva, raksträcka efter raksträcka, runt runt på en asfalterad bana strax väster om Linköping. Därtill i en väderlek som gör det bästa för att fälla krokben. Förklaringen stavas bilglädje, eller rättare sagt KÖRGLÄDJE.
Körglädje var som vanligt ledordet när Teknikens Värld bjöd upp till vårens trackday på Mantorp Park och det fanns inte en regnskur och inte en stormvind som kunde rucka på det. Vårens trackday bjöd på ett ovanligt ombytligt väder med ömsom hällregn, ömsom solsken, men det var inte första gången. Teknikens Värld har hunnit anordna många trackdays vid det här laget och vi vet suget efter bankörning och körglädje övervinner allt dåligt väder.
Det syntes redan på morgonen. Trots illavarslande mörka moln på himlen radades deltagarna förare upp i depån tidigt på morgonen. När bilarna och deras förare indelats i två grupper, röd och gul beroende på bilarnas och förarnas prestanda, höll vår alltid lika entusiastiske bleking Linus Pröjtz låda om bansäkerhet, spårval och annat viktigt att tänka på inför dagen. I de förhållanden som rådde under dagen var det kanske allra viktigaste tipset att ta det lugnt i början och lära sig var gränsen för bilens grepp finns.
Det är inte många som gör som Linus säger (för att det inte alltid är så lätt att förstå, reds anm), men just den här gången verkade hans ord ha gått fram. När den första gruppen rullade ut för det första körpasset stod vattnet i pölar runt banan och tempot blev därefter: Försiktigt. Men lagom till andra körpasset hann solen titta fram och med den kraftiga vindens hjälp torkade asfalten snabbt.
Om det var lite nervösa miner efter det första, blöta passet så var det desto muntrare efter de andra.
– Jag tror att det gick ganska bra, men det är första gången jag kör på bana så jag vet inte riktigt. Kul är det i alla fall, även om det var väldigt blött på första passet. Nu när vi kom ut andra gången hade det torkat upp och då var det en helt annan sak, säger Felix Hedén som kom med sin BMW M2 Competition.
I depåområdet blev det som vanligt samtal om högt och lågt, men framför allt om bilar, och förarna brukar få stort utbyte av snack med andra som har likadana eller liknande bilar.
– Jag har kört ganska mycket på Nürburgring med mina tidigare bilar, det här är första säsongen med M2:an och jag ska ner till Ringen i sommar. Teknikens Världs trackday blir en väldigt bra uppvärmning, här kan jag lära känna bilen, säger Jimmy Andersson som premiärkörde sin BMW M2.
I depån fanns även utsända representanter för Öhlins som delade med sig av sina kunskaper om fjädrar och stötdämpare. Att byta ut bilens standardmonterade stötdämpare till kraftigare, och kanske till och med justerbara, varianter kan göra mycket för körupplevelsen och skala bort många sekunder på varvtiden.
Depån kantades även av Audi som ställde ut sin nyaste elbil Q4 Sportback 50 e-tron quattro bredvid de lite snabbare och mer högljudda RS3 och RS6 och det var de senare som också visade bansträckning och idealspår i lugnt tempo under de första två varven. Säkerheten på trackdays är viktig och för att se till att alla, även de som inte har kört på Mantorp eller bana överhuvudtaget tidigare, är det viktigt att få känna på banan innan fältet släpps fritt och tempot höjs.
När de två Audi-bilarna vikt av mot depån fälldes pedalerna ned genast visade det sig vilken bred uppslutning det brukar bli till våra trackdays. I den gula gruppen samsades bland annat en Audi RS Q8 med en Audi A3 och en Abarth Esseesse, men frågan var om det inte var en Saab 9-5 med allt annat än standardmotor som i alla fall lät fortast. I den röda gruppen fanns förstås ett gäng Porschar, men också en Ford Mustang GT och en McLaren 720S.
En som vittnade om att man kan ha roligt på bana nästan oavsett biltyp var Johan Lilja som i år kom med en Toyota MR2.
– Förra året var jag här med min Porsche Panamera och den var ju så klart mycket snabbare på rakorna, men den här är roligare när det svänger, säger Johan Lilja som hade sonen Filip i passagerarsätet.
Även Mats Eriksson hade bytt mellan ytterligheter.
– Jag har kört Mustang förut, men nu är det en Hyundai i30N som gäller och den är jag supernöjd med. Det är inte så många GTI-bilar i den här klassen som finns med manuell låda längre, men den här har det och det gillar jag, säger Mats innan han drar på sig hjälmen, kliver in den himmelsblå Hyundaien och ger sig ut på nästa körpass.
Peter Sunmark och sonen Henrik kom till vår trackday för tredje gången, med sin Mustang Cab.
– Det går undan rakt fram men är lite värre i kurvorna, säger Henrik Sunmark som körde förmiddagens pass.
Mustangens framfart fick oss i depån att rycka till när höga däcktjut kom från kurvan innan start/mål-rakan. Men Henrik fick ordning på det som tur är. Bilen såg inte riktigt ut som vi känner Mustang när den kommer direkt från fabrik. Diverse kolfiberdetaljer och vingar fick den att sticka ut.
– Näe, den är lite fixad med aerodynamik, extra förstärkning mellan stötdämpartornen fram, luftfilter och X-rör under. Det ger kanske några få extra hästar, säger Peter Sunmark innan det är dags att ge sig ut på banan igen.
Blandningen av bilar och människor på vårens trackday var bred och vädret minst sagt utmanande, men intresset för bilar och att få köra dem var även i år obevekligt. Vår trackday torsdagen den 26 maj kan läggas till arkivet som ytterligare en dag då bilintresserade deltagare kom hem betydligt rikare på erfarenheter och körglädje.
Och du, i höst kör vi igen! Platserna går normalt åt i en rasande takt, så vill du hänga med bör du boka i tid. Inom kort kommer du att kunna boka här på sajten...
I höst kör vi igen!
Självklart kör vi i höst igen och du kan nu boka din plats!
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se