Foto: Patrik Lindgren

TTA-bilarna kördes i Volvos vindtunnel

TTA-bilarna från BMW, Citroën, Saab och Volvo med teamen WestCoast Racing, Brovallen Design, Flash Engineering och Polestar Racing har varit i Volvos vindtunnel under tre dagar för aerodynamiktester.

–Syftet med testet var att justera de aerodynamiska värdena på bilarna för att se till att bilarna är lika och att kylningen fungerar korrekt, säger Tim Walker, aerodynamikexpert på Volvo.

 –Det vi främst tittade på var luftmotstånd, det vill säga hur snabbt bilen går på raksträckan, och hur mycket lift eller downforce bilarna har. Vi har fått fram tillräckligt med data för att säkra kylning och främst att bilarna är aerodynamiskt jämställda. Vi är nöjda med testet, definitivt, säger Tim Walker.

 Bilarna kördes i Volvos toppmoderna vindtunnel i Göteborg som nyligen har uppgraderas för över 200 miljoner kronor. Vindtunneln drivs av en stor fläkt som har en diameter på över åtta meter med blad i kolfiber och en motor som genererar motsvarande 6 800 hästkrafter med kapacitet för vindhastigheter upp till 250 km/h. För en extern kund kostar det cirka 80 000 kronor per dag att hyra in sig.

 Med vindtunneltesterna klara väntar skarpt läge för samtliga 16 bilar i form av officiell testpremiär på Karlskoga Motorstadion och Anderstorp Raceway från onsdag till fredag den här veckan.

 TTA kör sin premiärtävling 12 maj på Karlskoga Motorstadion.

https://youtu.be/BfxdGcMHgSs?width=575&height=353