Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080207-whiplashskada
080207-whiplashskada
080207-whiplashskada
080207-whiplashskada

Vad avgör klassningen av bilar?

Mikael Stjerna svarar:

Vad avgör klassningen av bilar?

Jag läste Mikael Stjernas artikel om milkostnader för olika bilar nummer 3/09. Det är en sak jag funderat på länge, och det är klassningen av bilarna. Hur kan Volvo S40/V50 hamna i mellanklassen och jämföras med Ford Mondeo och VW Passat? Har kört Volvo V50 åtskilliga gånger som hyrbil och den tycker jag storleksmässigt är mer jämförbar med bilar i Golf-klassen. Skoda Octavia uppfattar jag som lite större till och med. Är det vikten som avgör?

 

Hälsningar Lars Leidö

Det är en mycket intressant fråga du ställer som tyvärr inte har något bra svar. ”Klasstillhörigheten” avgörs i mina – och tillverkarens – ögon inte bara av hjulbasen eller av ett längdmått. Det handlar också om utrustning, tillvalsmöjligheter, komfort och prissättning. Tydligast blir kanske indelningen om man studerar tillverkarnas egna modellprogram.

VW har Polo–Golf–Passat, Skoda har Fabia– Octavia–Superb och Ford har Fiesta–Focus– Mondeo. Vad som är småbilsklass– Golfklass– mellanklass blir då ganska tydligt. Självfallet finns det många bilmodeller som faller mellan klasserna. Volvo V50 är ett sådant fall. Storleksmässigt hör den definitivt till Golf-klassen, men priser och de femcylindriga motoralternativen talar för mellanklassen. Dessutom är den faktiskt lika rymlig som en av huvudkonkurrenterna på svenska marknaden, Saab 9-3 kombi.

Men klassindelningen är långt ifrån självklar och på redaktionen diskuterar vi ofta var olika modeller egentligen hör hemma.

Golfklass eller mellanklass? Inte helt lätt att veta...