Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090205-sökarljus på taket
090205-sökarljus på taket
090205-sökarljus på taket
090205-sökarljus på taket

Vad gäller med spärrlinjer?

Ruben Börjesson svarar:

Vad gäller med spärrlinjer?

Vi satt här på jobbet och pratade om omkörning vid spärrlinje. Då sa en av de yngre kollegorna, som har färsk kunskap, att det är tillåtet att köra om långsamtgående fordon trots spärrlinje. Till exempel en traktor, skogsmaskin eller grävmaskin.

Det kan väl inte vara möjligt. På vissa ställen på RV 52 i Sörmland, till exempel, är det ju väldigt långa sträckor där det är spärrlinje. Och frestelsen är ju onekligen stor...

 

Ingemar Eriksson, Katrineholm

Spärrlinje får inte överskridas. Så man får köra om en traktor om man har plats och inte överskrider linjen. Det gäller även skyltat omkörningsförbud

med spärrlinje där det står ”traktor och motoredskap får omköras”. Köra om går bra bara man inte överskrider spärrlinjen. Det är för långa spärrlinjer på RV 52 där du menar. Det har gjorts ett försök/prov med att fördubbla avstånden till kurvor och backkrön när man målat linjerna.

Man vill att folk ska ut på vägrenen och hjälpa till med omkörningen så att man inte behöver korsa linjen. Provet är avslutat. Vilka slutsatser man dragit vet inte jag men linjerna blev kvar.