Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Välkommen som klassiker: Supercelican

Brutala breddare direkt från fabrik, pop-up-lampor och plast. Allt i en fulsnygg blandning av sportbil och lyxbil. Vi hälsar Toyota Celica Supra Mk II välkommen som klassiker!

Toyota Celica Supra Mk II 1982-1986

Det är något visst med japanamerikanare. Fulsnygga och med komfort till reapris. Som Toyota Celica Supra från det tidigaste av 1980-tal – en bil som även lyckades väl här i Europa. Låt blicken vandra ryckigt över de yxiga linjerna. Betrakta de brutala skärmbreddarna som i det närmaste känns popnitade av ägaren själv. Flukta in vingen på bakrutans topp. 

Supra, modellserien Celicas toppversion, var en direkt utmanare till Datsuns Z-serie och har hittills hamnat i dess skugga när det ska pratas japanska klassiker. Nu ändrar vi på det.

Tillägget ”Supra” hade förvisso existerat redan på föregående Celica, generation två presenterad 1978, men det var först nu som den hårdare imagen mejslades fram och som i slutändan skulle resultera i en egen fristående modell.

Celica Supra Mk II balanserade i landskapet mellan sportvagn och lyxbil, och det med bravur enligt provkörningen i Teknikens Världs nummer 17/1982. Den var så påkostad och uppdaterad att den inte längre kunde tas för en ”trimmad Celica”. Fronten hade popup-lysen och var längre för att få plats med sexan på 2,8 liter, bakhjulen var individuellt upphängda och fram satt det ventilerade skivor. Väl på plats i sportstolarna, med mängder av inställningsmöjligheter, fanns det så mycket knappar och reglage att hålla reda på så att till och med en motorjournalist gjorde bort sig.

I nummer 12/1984 segrade Supra i ett test mot Mitsubishi Starion Turbo EX. Den var inte bara 26 000 kronor billigare utan också bättre när det kom till detaljkvalitet och väghållning. Testexemplaret var dessutom utrustad med kanske det mest 80-talsmässiga av allt: digital instrumentering. Hastigheten visades med siffror och varvtalet med hjälp av en vridmomentskurva av dioder.

Totalt byggdes det 114 457 stycken Celica Supra åren 1982 till 1985, året efter 33 823 stycken, uppblandade med efterföljaren Mk III. I dag har de flesta gått rostdöden till mötes. Synd, de är värda att vårdas, bevaras och framför allt köras.

Toyota Celica Supra Mk II, välkommen som klassiker! 

 

Så blir du med Celica Supra Mk II

Alla bilar från denna epok rostar. Kolla också plastdetaljer på karossen. Nya delar är svåra att hitta och lika svåra att få dit som de en gång satt från fabrik. Bromsarna slits fort då bilen väger hela 1,4 ton. Många exemplar har körts hårt, bland annat för att motorn är småtrött på låga varv. 

Priser och tillgång

Blocket.se: Tre exemplar. Pris: 7 000 – 120 000 kronor.

Autoscout24.com: Två exemplar. Pris: 3 750 – 14 500 euro.

 

Välkommen som klassiker Toyota Celica Supra Mk II publicerades ursprungligen i Klassiska Bilar 5/2012. Beställ ditt exemplar av den genom att klicka här!