Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080207-whiplashskada
080207-whiplashskada
080207-whiplashskada
080207-whiplashskada

Vilka fel finns på Mercedes SL?

Mikael Stjerna svarar:

Vilka fel finns på Mercedes SL?

Hej Mikael.  Först vill jag tacka för en bra tidning och tv-program. 

Några frågor till dig som har koll på gamla Mercedes. Jag är intresserade av att köpa mig en SL från mitten av 1990-talet. Finns det några speciella saker att se upp med, rostproblem på svåra ställen eller något annat modelltypiskt problem? 

Jag funderar i första hand på 300 eller 320 för jag tror att det är billigare drift och underhåll med dessa. Men om det dyker upp en fin 500, behöver man vara skeptisk till den motorn eller något annat? 

Jag har även letat efter gamla tester både ny och beg utan framgång, har du något tips där?

Morgan

Mercedes-Benz SL, R129-serien, håller mycket hög kvalitet och är en av de mest bekymmersfria entusiastbilar du kan äga. Rosten är inget att oroa sig för. Däremot ska du kontrollera suffletten. Livslängden är begränsad och för de äldsta årgångarna får man räkna med att det finns brister om suffletten inte är utbytt. Titta särskilt noga på plastbakrutan. Kontrollera impregneringen på suffletten genom att hälla ett glas vatten på tyget, vattnet ska rinna av. Fällningen ska vara klanderfri och helautomatisk med en knapptryckning. Spindelleder bör också kontrolleras. Alla tre motorerna (300, 320, 500) är trygga och slitstarka maskiner. Men de är dyra att reparera om det skulle behövas. Titta efter oljeläckage, det här är inga engelska drällmotorer som ska droppa olja. SL 600 ger dig betydligt högre driftkostnader och kan egentligen inte rekommenderas. Men de är nu snarast billigare i inköp än en SL 500/320.

Många köptips om R129-modellen hittar du på nätet. Framför allt vill jag rekommendera den tyska SL-klubben på adressen www.r129sl-club.de. Klubben har sammanställt en köpguide som säljs som PDF för 3 euro. I klubbens forum diskuteras allt från sufflettvård till motorrenovering. Andra internetadresser: www.129sl-forum.de, www.sl-stammtisch-hannover.de.

Själv skulle jag leta efter en originalbil med proper inredning. Gärna med tillvalet barnbaksäte. Personligen gillar jag de sällsynta bilarna med tyginredning, och köper nog helst en bil med rak sexa från 08/95-06/98.