Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080207-whiplashskada080207-whiplashskada080207-whiplashskada
080207-whiplashskada

Vilken är bäst, Dodge eller Cheva?

Mikael Stjerna svarar:

Vilken är bäst, Dodge eller Cheva?

Jag funderar på att införskaffa en jänkar van anno andra halvan av 80-talet och framåt. Vilket fabrikat rekommenderar du, är det kanske rent utav ”samma grejor”? Vad är ett rimligt pris för en sådan skapelse, i bra bruksskick? Är det någon idé att etanolkonvertera en sådan bil, eller är det krångligt och idiotiskt?

JOHN WERENBOM

Själv har jag inte någon större kunskap om dessa bilar så jag frågade Sebastian Lindgren på Företagsbilar i Stockholm. Sebastian har lång erfarenhet av amerikanska bilar och kunde svara på rak arm.

”Det är ingen större skillnad mellan Dodge, Ford och Chevrolet/ GMC. Chevrolet och GMC är till och med identiska. V8- motorerna drar ungefär lika mycket bensin och de är faktiskt ganska lättmekade, trots att åtkomligheten är sisådär. Man sitter faktiskt i kupén och gör många jobb. Chevrolets 350-motor är kanske den som har bäst rykte. Problemet med bilarna är att de rostar lätt. Särskilt Conversion-modellerna med extra höga tak. De rostar även kring rutramarna. Mitt råd är att leta efter ett så fint exemplar som möjligt. Hellre en rostfri bil med dålig inredning än en rostig med bra interiör. Inredningsdetaljer är lätta att få tag i på skrotar.”

Etanolkonverteringsspecialisten Christer Johansson på Ecoflex.nu menar att det är svårt att på förhand säga hur en USA-van reagerar på etanolkonvertering.

Generellt så går det att konvertera om bilen har elektronisk insprutning och lambdasond.

Du kan ju alltid pröva att ”blandtanka” i viss grad.

Men glöm inte att bränsleledningarna kan behöva bytas.

Leta efter ett exemplar som är fritt från rost.