080207-whiplashskada

Vilken suv ska jag välja?

Mikael Stjerna svarar:

Vilken suv ska jag välja?

Hej Mikael! Jag läste senaste numret av TV och tyckte din genomgång av nypriser var mycket bra. Så nu är jag fräck och ställer några frågor angående dina rekommendationer. Om du inte har möjlighet att svara så är det helt ok naturligtvis. Jag är sugen på nån lagom stor SUV. Jag har två grupper av bilar jag funderar på.

Den lite billigare: Honda CR-V, Nissan Qashqai och Subaru Forester (ny eller beg).

Den lite dyrare: Jeep Patriot (alt. beg Cherokee) och Land Rover Freelander 2 (alt beg Freelander). Tycker du det finns någon uppenbar anledning att välja bort nån av dessa? Eller finns det nån som är uppenbart bättre? De tyska/svenska konkurrenterna är ju naturligtvis jättebra men mycket dyrare.

 

Björn Carlson

Av de bilarna du nämnde skulle jag välja Honda CR-V. Modellen har visserligen några år på nacken men den är genomtrevlig att köra. Kanske just för att den har tonat ner den suvkantiga känslan. CR-V introducerades i sin senaste tappning 2006 och du kan därför göra ett bra klipp på begagnatmarknaden. Utbudet är stort. Nya Forester är också en bra vagn, helst i kombination med dieseln. Utbudet på begagnatmarknaden är av förståeliga skäl begränsat, du kanske i så fall måste inrikta dig på en ny bil. Köper du en Jeep Patriot hoppas jag däremot att du köper en begagnad bil eftersom andrahandsvärdet är uselt. I prislistan skriver man 239 900 kronor, men du kan köpa bilar från 2007 för under 150 000 kronor. Nissan Qashqai är populär, men betydligt mindre än CR-V. Nöjer du dig med 2WD är det förmodligen bilen för dig. Freelander då? Ärligt talat har jag svårt att se varför den skulle vara mer värd än CR-V. Men de som skriver Land-Rover prislistan tycker det.

Test och provkörningar