Elbil eller bensinbil – vilken är lättast att drifta med?
Går det att ha lika roligt med en elbil som med en bensinbil? Självklart! Det är bara ofantligt mycket svårare. Erik Wedberg möter sina demoner i Kia EV6 GT och Stinger GT.
Det tar inte lång tid innan jag börjar hysa ett genuint agg mot instruktören. I sina illa väderanpassade sneakers står han där och visar exakt hur vi ska köra runt konerna, exakt när vi ska släppa upp gasen, exakt när vi ska styra in och styra emot och exakt när vi ska gå på med mer gas. Och när han hoppar in i bilen och kör en runda för att visa hur det ska gå till, och gör det med en lugn och perfekt sladd genom hela banan, ja då börjar jag känna hat.
Kanske inte mot honom, men mot drifting som företeelse. Det är för svårt! Eller, det är ju inte svårt egentligen. Jag vet precis hur man gör och jag har driftat, eller sladdat, hur mycket som helst på is och snö. Men just här och nu, på Hockenheimrings innerplan en mulen vinterdag verkar det inte gå.
Vi är här med Kia som håller en driftingkurs, inte för att de på riktigt vill att vi ska bli bättre på att sladda utan för att de vill uppmärksamma sina GT-bilar. Kias starkaste, snabbaste och mest välutrustade bilar får tilläggsbeteckningen GT och hittills är det bara Stinger och EV6 som har förärats GT-loggan. Nu slutar Stinger GT att tillverkas och Kia tycker att det är passande att låta den lämna över till EV6 GT som ska bära GT-fanan vidare in i framtiden.
Problemet är att EV6 GT är eldriven. Det behöver förstås inte vara ett problem, men Kia, i likhet med de flesta andra biltillverkare med prestandaambitioner, är lite ängsliga för att kunderna inte ska uppfatta deras snabbaste och dyraste modeller som roliga utan bara snabba och dyra. BMW M och Mercedes-AMG står inför samma ängslan, och många fler. Förr kunde man sälja prestandabilarna med mängder av hästkrafter, däckrök och bullriga motorljud. Hur ska man göra nu?
EV6 GT, liksom flera andra effektstarka elbilar, försöker locka fram extra körglädje genom förstärkt ljud. Ställer man den i GT-läget mullrar det under körning, inte riktigt som en V8, men ljudet ska påminna om forna tiders muskelbilar. Vid den här övningen hjälper det dock inte det minsta. Ljudet är nämligen bara fartberoende, det låter mer eller mindre om man kör fortare eller långsammare, inte om man ger mer eller mindre gas. Man kan alltså inte lyssna på ljudet och få en känsla för hur mycket kraft som skickas till hjulen på samma sätt som man kan göra i en bensinbil. Det finns heller inga vibrationer som skvallrar om kraftutvecklingen.
I teorin är det enkelt. På den blöta asfalten står koner som utgör cirkel och målet är att köra runt hela cirkeln, på sladd, med spinnande bakhjul. I teorin ska det bara vara att rulla in försiktigt, så långsamt som 15 km/h, styra in hårt, känna hur bilens vikt hamnar över framhjulen, sparka till på gasen, styra emot och möta upp med lite mindre gas än i första läget.
I praktiken är det skitsvårt. För det första är det väldigt svårt att veta exakt hur mycket gaspådrag som krävs för att ställa ut baken i EV6 GT. För lite, och det händer ingenting annat än att framhjulen plogar. Understyrning vill vi inte ha i dag. För mycket, och bilen vänder runt 360 grader. Piruetter vill vi inte heller ha i dag. För det andra är det enormt svårt att hinna styra emot, man måste vara reptilsnabb för att hinna innan bilen vrider sig runt sin egen axel. Så snabb att det inte går, jag får i alla fall inte till det. På den våta asfalten är gränsen mellan grepp och absolut inget grepp alls hårfin och obarmhärtig, kliver man över den finns ingen återvändo. På andra sidan greppgränsen måste man göra exakt rätt sak vid exakt rätt millisekund, annars snurrar man runt och det är precis vad jag gör hela tiden.
Är det lättare i bensinbilen? Är det den dumma elbilens fel att jag snurrar runt hela tiden? Kan jag använda elbilen som ännu en undanflykt för min dåliga körförmåga? Kanske.
– Jag tycker att det är lite lättare att drifta med Stinger. Den stora skillnaden är att man måste vara mycket mer noggrann med gaspedalen i elbilen och man måste vara mycket snabbare med att styra emot, säger körinstruktör Morten Angstmann.
Morten fortsätter med att förklara hur viktigt det är att titta åt rätt håll, vilket man oftast glömmer bort. Det är lätt hänt att man tittar dit bilen är på väg, det vill säga utåt i tangentens riktning och det är fel, det är ju inte dit man ska. Genom att titta inåt i kurvan är det lättare att hålla rätt linje i sladden.
Det känns i alla fall mer hemtamt när jag byter till Stinger GT. Här är tricket att rulla in i konbanan med lite högre hastighet och stampa till lite hårdare med gasfoten för att bryta ut bilen i sladd. Bensinsexan på 3,3 liter har inte alls samma omedelbara kraftutveckling som elmotorerna i EV6 GT och det innebär att jag får några millisekunder extra betänketid och det räcker för att jag ska hinna göra allt i rätt ordning med rätt tajming. Nej, det går inte alls på första försöket, men till slut avverkar jag ett helt varv runt den blöta konbanan och kan kliva ut triumferande.
Världens längsta sladd med elbil
Jaha, det går tydligen jättebra att sladda med elbil. Det visade föraren Wei Pengda i maj 2022 när han satte världsrekord för världens längsta sladd med en elbil. Wei Pengda körde den kinesiska elbilen Zhiji L7 i en timme och sex minuter, 258 varv runt en cirkel med våt asfalt, motsvarande nästan 4,4 mil. Tidigare innehades rekordet av Dennis Retera som sladdade med en Porsche Taycan i 55 minuter just på Hockenheim.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se