Nya Jeep Wrangler värdelös i älgtestet!
Jeep Wrangler uppvisar i älgtestet ett mycket ovanligt och farligt beteende, och det i hastigheter betydligt lägre än de som normalt krävs för att en bil ska anses vara godkänd i undanmanöverprovet.
Det ser inte ut som att det händer något omvälvande när vi kör nya Jeep Wrangler genom älgtestet. Den är inte på väg att välta, inte heller kastar den ut i yviga sladdar genom konbanan. Just därför ser det inte särskilt anmärkningsvärt ut på bilderna. Men det är dessvärre långt ifrån sanningen.
Normalt startar vi testet med ingångshastighet på 70 km/h. Det är den nivån som alla bilar ska klara för att anses godkända och just därför väljer vi den hastigheten. Sedan blir det uppåt eller nedåt beroende på vilken säkerhetsnivå bilen levererar.
Med Jeep Wrangler Sahara Unlimited 2,0T 4WD väljer vi att börja i 65 km/h. Vi har redan känt att bilen kränger en hel del vid snabbare styrutslag och magkänslan säger att det kan vara en klok plan att börja i en lägre hastighet. Bilen är registrerad för en tjänstevikt på 2 095 kg och en totalvikt på 2 495 kg och vi har som vanligt lastat med folk på alla passagerarplatser och sandsäckar i bagaget för att nå upp till totalvikten. Däcktrycket är således justerat efter det av tillverkaren angivna trycket för lastat fordon.
Första körningen genom älgtestet blir ett bryskt uppvaknande. Oskar Krüger styr med van hand bilen snabbt åt vänster för att undvika vår imaginära älg (eller barn eller lastbil) och lägger sedan med full kraft om åt höger för att styra runt hindret. Men bilen reagerar knappt.
Det som händer har vi knappt varit med om tidigare, Jeep Wrangler hinner inte lägga om kursen utan fortsätter ut ur banan till vänster. Om det hade varit ute på vägen hade vi kört rakt ner i diket utanför det mötande körfältet.
Tyngden i styrningen tillsammans med den inneboende tyngden i hur bilen reagerar ger en extrem seghet i reaktionerna. Det är just denna seghet som ger bilen dess osäkra beteende, vi måste ju kunna styra tillbaka till rätt körfält – men det går inte.
Vi sänker hastigheten radikalt, ner till 58 km/h. Nu visar sig Jeep Wrangler orka hantera de krafter som bilen själv bygger upp och vi tar oss genom banan. Så även i 60 km/h trots att styrningen redan nu är brutalt tung att hantera. Till slut klarar Wrangler även 62 km/h – men där går gränsen. Minsta lilla hastighetsökning innebär att banan, vilket i förlängningen innebär vägen, inte räcker till i bredd. Redan vid 63 km/h skulle bilens vänstra framhjul skära ner mot dikeskanten och vid 65 km/h hade hela bilen farit ner i diket.
https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=702&player=sp&part_id=287338&addons=000&time=0&disable_sharing=falseReferenserna under det här testet är Dacia Duster och nya Suzuki Jimny, två bilar som båda klarar 72 km/h. Uppträdandet för bägge bilarna är inte utan dramatik, det ska tilläggas. Men samtidigt är hastigheten 10 km/h högre än för Jeep Wrangler.
Dacia Duster har väldigt tydliga ingrepp från antisladdsystemet. Så pass tydliga att framvagnen på Duster dras ut mot det mötande körfältet. Lägg därtill ett lätt studsande beteende och en onormalt tung styrning så förstår ni att beteendet är långt ifrån perfekt. Men bilens format tillsammans med det faktum att det går att byta riktning inom banan gör att Dacia Duster tillslut ändå klarar 72 km/h. Godkänt med andra ord.
LÄS MER: Hela testet med Jeep Wrangler, Suzuki Jimny och Dacia Duster
Suzuki Jimny är på många sätt lik Jeep Wrangler i sin uppbyggnad. Bägge är rambyggda bilar med stela axlar fram och bak samt skruvfjädring och snäckstyrning med servo. Den lilla japanska bilen kränger rejält redan vid 60 km/h genom älgtestet och styrningens utväxling kräver mycket rattande – men det fungerar. Även i 65 km/h då vi även märker tydliga antisladdingrepp och seg styrning. Vid 70 km/h märker vi att vi är nära gränsen, men ännu en gång tar vi oss igenom – med grav understyrning och kraftig krängning och tydliga antisladdingrepp. Vid 72 km/h når vi gränsen. Bilen klarar sig precis och den gör det tack vare antisladdingreppen. Med andra ord en lika ålderdomlig konstruktion som hos Jeep Wrangler, men som hos Suzuki Jimny presterar tack vare sitt moderna antisladdsystem. Och det mindre formatet.
Vilket tar oss tillbaka till ruta ett – Jeep Wrangler Sahara Unlimited 2,0T 4WD. Att den inte får hjälp av antisladdsystemet beror till stor del på att hastigheten är för låg. Det händer inget anmärkningsvärt, det sladdar inte men tyngden i styrningen och tyngden i bilen skjuter ett eventuellt säkert beteende i sank. Det var länge sedan vi upplevde något liknande och därför finns bara en sak att säga – undvik Jeep Wrangler Sahara Unlimited 2,0T 4WD tills vidare.
3 frågor till Jeep
Teknikens Världs frågor till Jeep:
• Jeep Wrangler Sahara Unlimited 2,0T 4WD underpresterar i älgtestet, max hastighet genom konbanan blir 62 km/h. Hur kan Jeep godkänna ett så dåligt och osäkert beteende?
• Varför prioriterar inte Jeep ett säkert beteende i en undanmanöver?
• Vad är er kommentar till de svenska Jeep Wrangler-ägarna om resultatet i älgtestet?
Maria Johansson, PR Manager, FCA Sweden AB, svarar:
”Jeep Wrangler har tidigare genomgått liknande undanmanöverprov som Teknikens Värld nu har utfört. Resultaten har antingen varit i linje med eller bättre än fordon av liknande vikt, storlek och konstruktion.
Modellen uppfyller eller överträffar de av myndigheter utfärdade säkerhetsföreskrifter på alla marknader där den säljs.
Då Teknikens Världs tester och synpunkter är viktiga för oss skulle vi så snart som möjligt vilja träffas och genomföra ett undanmanöverprov tillsammans med er.”
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se